23 / 12 / 2024

Dağyenice Turizm Merkezi ile Misi Köyü turizm bölgesi olacak!

Dağyenice Turizm Merkezi ile Misi Köyü turizm bölgesi olacak!

Bursa, 5’inci Bölge teşviklerinden yararlanmak için harekete geçti. Valilik, inşaat çalışmalarına 2013’te başlanması planlanan Dağyenice Termal Turizm Merkezi ile Misi Köyü’nü entegre ederek turizm bölgesine dönüştürmek için resmi başvurusunu yaptı.



Bursa Valiliği, 19 Haziran 2012 tarihinde Bakanlar Kurulu karan ile yayınlanan teşviklerden yararlanmak için harekete geçti. Valilik inşaat çalışmaları 2013 yılında başlayacak Bursa Dağyenice Termal Turizm Merkezi ile Misipoli Manastın, çivit mavisi evleri, asma yaprağı, misket üzümü ve şarabı ile tanınan Misi Köyü’nü entegre ederek turizm bölgesine dönüştürmek için resmi başvurusunu yaptı.

 

Birinci teşvik bölgesinde bulunan Bursa’nm turizm konusunda istediğini alamadığına dikkat çeken Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa’daki turizm merkezlerini bölge kimliğine kavuşturmak için 5’inci bölgenin teşviklerinden yararlanmak istediklerini vurguladı. Türkiye’de turizm merkezi ve turizm bölgesi uygulamalarının olduğunu ifade eden Harput, turizm merkezi uygulamalarının sadece tabiat ve deniz gibi doğal bölgeleri içerdiğine işaret etti. Turizm bölgesinin ise tarihi alanlarını içine aldığını kaydeden Harput, “Teşvik kararnamesinde turizm bölgeleri yardımları 5’inci Bölge içinde yer alıyor. Bursa’da 3 turizm merkezi var. Bunlardan bir tanesi Dağyenice’dir. Turizm merkezlerini üst teşvikten yararlanmaması üzerine bu yeri turizm bölgesi yapmaya karar verdik” açıklamasını yaptı.

Bakanlar Kurulu’nun geçen yıl haziran ayında ilan ettiği 9 turizm merkezi içerisinde Bursa Dağyenice Termal Turizm Merkezi’nin de yer aldığını hatırlatan Vali Harput, turizm bölgesi girişimleri çerçevesinde Dağyenice’yi tarihi Misi Köyü’ne entegre ederek turizm bölgesi haline getirmek için müracaatımızı yaptık Bunun takibini yapıyoruz. Bu bölgeyi turizm bölgesi için teşviklerde kapsamında 5’inci derecenin kapsamına alınmasını istiyoruz. Bursa’da turizm bölgesi yok. Turizm merkezi var. Bu kapsamdan istifade etmek için turizm bölgeleri yapmamız lazım” diye konuştu.

 

Yerli ve yabancı

yatırımcılara açılacak

Bakanlar Kurulu karanyla Türkiye genelinde turizm merkezi ilan edilen 9 bölgeden biri olan Bursa’nm Dağyenice Köyü’nde kurulması planlanan Termal Tatil Köyü’nde 15 bin kişilik bir kasaba oluşturulması ve 5 bin kişiye de istihdam sağlanması hedefleniyor. Bursa’nın mega prestij projesi olarak lanse edilen proje kapsamında Türkiye’nin bu alandaki ilk ve en büyük entegre termal sağlık kompleksi kurulması planlanıyor. 2 bin 500 dekara yakın alanın kamulaştırma çalışmalannın 80 milyon TL bedelle bu yıl içerisinde tamamlanması düşünülürken, termal kompleksin yapımına 2013 yılında başlanacak. Tamamlandığında ülkeye yıllık 500 bin turist ile 400 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanması hedefleniyor. Dağyenice’de master ve 1/25 binlik planlar tamamlanırken, bölgedeki alt yapı ile ilgili çalışmalar da devam ediyor. Altyapı çalışmaları tamamlandığında Dağyenice’de yerli yabancı büyük yatırımcılara yer tahsisine başlanacak. Çok sayıda kür merkezi, spa, wellness, sağlık ve sosyal tesis, konaklama alanları, yeşil alanlar, golf ve tenis gibi spor alanlan ile binicilik aktivitelerinin yer alacağı projenin 2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçmesi bekleniyor. Limak, Conrad, Ceylan Intercontinental gibi yatırımcılarının yanı sıra bölgeye Kuveyt, Suudi Arabistan ve Dubaili yatırımların da ilgisinin olduğu biliniyor.

CUMALIKIZIK'TAN SONRA GEZİLMESİ GEREKEN İKİNCİ YER

Bursa’da Cumalıkızık’tan sonra gezilmesi gereken ikinci yer olarak adlandırılan Misi Köyü 2 bin yıllık bir geçmişe sahip, İznik’te toplanan konsülün günümüze kalıntıları ulaşan Misipoli Manastırında da bir araya geldiği biliniyor. Özgün mimarisi çivit mavisi evleriyle Misi Köyü Bursa merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Köy aynı zamanda asma yaprağı, misket üzümü ve şarabı ile de ünlü. Yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan "Misi Şarapla- n”,özel aromasıyla yalnızca bu yörede yetişen Misket üzümünden yapılıyor. Köy, şarap üretiminin yanı sıra yakın geçmişe kadar ipekçilik ile de gelir sağlıyordu. 17. ve 18. yüzyıl yapıların yer aldığı Osmanlı mimarisini yansıtan Misi, 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

Dünya


Geri Dön