28 / 04 / 2024

Daire satışında tapu masrafı!

Daire satışında tapu masrafı!

Alıcı ile satıcı arasında yapılan daire satışında tarafların belli bir oranda tapu masrafı ödemeleri gerekiyor. Tapu masrafı için ödenecek bedel yapılan gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. İşte daire satışında tapu masrafı 2015..



Daire satışında tapu masrafı!

Alıcı ile satıcı arasında yapılan daire satışında tarafların belli bir oranda tapu masrafı ödemeleri gerekiyor. Tapu masrafı için ödenecek bedel yapılan gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor.


Daire satışında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olup; tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen gerçek devir ve iktisap bedeli üzerinden devir hesaplanıyor.


Örneğin;

Daire satış bedelinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda alıcı ile satıcının ayrı ayrı 4 bin TL ödemesi gerekiyor. Ancak kimi zaman taraflar daha az tapu harcı ödemek için gerçek satış bedelini olduğundan daha az bir miktarda beyan edebiliyor.


Tapuda yapılan işlemden sonra, harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Tapuda ödenecek masraflar arasında döner sermaye bedeli de bulunuyor.



Daire satışında gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön