28 / 04 / 2024

Damacana su fiyatı İstanbul'da 100 liraya kadar yaklaştı

Damacana su fiyatı İstanbul'da 100 liraya kadar yaklaştı

İstanbul’da 19 litre damacana su fiyatı 100 Türk Lirası'nı bulduğu kaydedildi. Üreticiler maliyetten şikâyet ediyor. Tüketici dernekleri, "En temel ihtiyacımız maalesef lüks oldu. Ya temiz içme suyu sağlansın ya da tarife getirilsin" dedi.



İstanbul’da genel seçim öncesi 46.90 Türk Lirası'na satılan 19 litrelik damacana su, seçimden sonra maliyet artışlarının etkisi ile aralık ayında 76 Türk Lirası’na kadar çıkmıştı. Yılbaşının hemen ertesi hafta 89.90 Türk Lirası’na kadar yükselen fiyat asgari ücret artışına akaryakıt zamları da eklenince bu hafta 99.90 Türk Lirası'na kadar geldi. 

Buna göre, bir damacana su seçimden bu zamana kadar yüzde 113 zamlanmış.  Böylelikle, dört kişilik bir ailenin damacana su için aylık ortalama harcaması 750 TL’ye kadar yükseldi.  2-3 yıl önce yarım litrelik pet şişe sular 2 liraya satılırken bugün evde bir bardak suyun maliyeti 1.05 Türk Lirası oldu.

MECBUR OLMADIKÇA ZAM YAPMAK İSTEMİYORUZ

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; sudaki fiyat yükselişlerinin maliyetlerdeki durmak bilmeyen yükselişi neden gösteren Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşabey Kalebaşı, "Fiyatlardaki yükselişin başlıca sebepleri dağıtım ve nakliye maliyetlerindeki artışlar, hammadde ve girdi maliyetleridir. Sektörümüzde yoğun bir rekabet var. Kimse mecbur kalmadıkça zam yapmamaya çalışıyor" diye konuştu.

 Damacana su fiyatı İstanbul da 100 liraya kadar yaklaştı

DOLAR YÜKSELDİLÇE FİYATLAR DA YÜKSELECEK

İstanbul Gazoz Su Şerbet Boza Turşu ve Sirke İmal Edenler ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Turan Akkaya ise şunları söyledi:

"Dolar arttıkça bu fiyatlar da artacaktır. Maliyetler o kadar hızlı değişiyor ki biz de fiyat tutturamıyoruz. Ama bunun yanı sıra fırsatçılık da var. Biz odamıza kayıtlı olanlara fiyat tarifesi çıkarıyorduk ama bize bağlı olmayıp ticaret odasına bağlı olanlar tarifeye uymayınca düzen bozuldu. Sektörde herkesi kapsayacak bir tarife şart."

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise "En temek en insani ihtiyacımız olan su bile lüks olmuş durumda. Maliyetler mutlaka artıyordur ama bunun insani bir ihtiyaç olduğu unutulmamalı. Ya vatandaşlara temiz içme suyu sağlansın ya da bu fiyatlara bir dur denilsin düzenleme yapılarak tarife getirilsin" diye konuştu.

Kötü haberi bu sözlerle verdi: Damacana su 100 lirayı bulabilir

Bir zam haberi daha; Damacana su fiyatları değişti! İşte 19 litrelik damacanın yeni fiyatı

Damacana suya zam geldi! 19 litrelik damacana suyun fiyatı 55 TL oldu! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön