22 / 11 / 2024
fuzul

Damga vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Damga vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak tanımlanıyor. Peki, damga vergisinde hesaplama nasıl yapılır? Damga vergisi nispeti nedir? İşte yanıtı...




Damga vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olarak tanımlanıyor. Damga vergisine tabi kağıtların özellikleri:

- İbraz edilebilir olması,

- İmzalanabilir yada imza yerine geçen ibareler olması

- Hüküm içeriyor olması.


Damga vergisi hesabı..

Kağıtların Damga Vergisi bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır. Şu kadar ki her bir kağıt için hesaplanacak vergi tutarı (1) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak üzere 800 bin Yeni Türk Lirasını aşamaz. 


Bir önceki yılda uygulanan bu azami tutar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılır. Bakanlar Kurulu yeniden değerleme oranının % 50 fazlasını geçmemek ve % 20'sinden az olmamak üzere yeni 

oranlar tespit etmeye yetkilidir. 

 

Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir. Bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri alınır. 

 

Mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınır. 

 

Akreditif mektup ve telgraflarında süre uzatıldığı takdirde verginin dörtte biri alınır. 

 

Yabancı memleketlerden Türkiye üzerine düzenlenen kağıtlar aynı miktarda, yabancı memleketlerin birinden diğeri üzerine düzenlenip Türkiye'de tedavüle çıkarılanlar ise yarı nispette vergiye tabidir. 



Damga vergisi ödenmezse ne olur?


Geri Dön