22 / 11 / 2024
fuzul

Kira gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Kira gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Gayrimenkule sahip olan tüm herkesi ilgilendiren bir konu olan kira beyannamesi 2020 yılında nasıl olacak? Kira gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır?




Gayrimenkuleü olan tüm herkesi ilgilendiren bir konu olan kira beyannamesi 2020'de nasıl olacak merak ediliyor. Sabah'ta yer alan habere göre, belirli bir tutarı geçen konutların kira gelirleri mülkün sahibi tarafından beyan edilmeli. Senenin ilk aylarında bu beyan yerine getirilmelidir. 2019 yılında konutların yıllık 4.400 tl olarak gelir düzeyi oldu. Bu düzeyin aşıldığı müddetçe de beyanname verme işlemi yapılmalı ve de kazanç devlete bildirilmeli. Peki kira gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır?

Her sene iki taksit olarak alınan bu ödemeler senenin ilk aylarında beyan edilen kazanç ile hesaplanır. Mülk sahipleri gerek elektronik gerekse bizzat bu beyannameyi devlete bildirmek zorunda. Peki kira gelir vergisi hesaplama nasıl yapılır?

KİRA GELİRİ BEYANNAMESİ

Mülk sahiplerinin 1 Ocak- 31 Aralık dönemleri içine ait olan kira gelirlerini için Mart'ın 1. gününden itibaren mart ayının son akşamına kadar beyannameleri vermeleri gerekli. Eğer beyannamenin verilmesinin son günü resmi tatile gününe denk geliyorsa tatilden sonra olan ilk iş gününün son saatine kadar beyanname verebiliyor.

Kira geliri beyannamesi 2020 senesi içerinde 1-25 Mart arasında Gelirler İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden yapılacak.

Yıl içinde ülkeyi terk etmiş olan mülk sahipleri yurt dışına çıktıkları tarihten önceki 15 gün içindeki bu beyannameyi vermek zorunda. Eğer mülk sahibi vefat etmişse beyanname ölümden sonraki 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilmek zorunda.

KİRA GELİR VERGİSİ 2020

Kira gelir vergisi beyannamesi gayrimenkul sermaye sahiplerini yakından ilgilendiren bir mevzu. Arzu edilirse vergi dairesinden bir kodla bile bu beyanname işini halledebiliyor. Kişiler vergi dairesinden almış oldukları kodu, parola veya şifreyi kullanarak yıllık gelir vergisi beyannamesini elektronik ortamda kendileri gönderiyor. Ayrıca bu elektronik beyanname aracılık yetkisi almış olan meslek mensupları sayesinde de elektronik beyanname olarak gönderilebilir.

Beyanname için hesaplanmış olan vergi mart ve temmuz aylarında iki taksit olarak ödeniyor.

KİRA VERGİSİ NE KADAR?

Belirli bir düzeyi aşan konut veya iş yerlerinin kira gelirleri beyanname olark devlete bildirilmek zorundadır. Bu kira gelirinin vergisi de bulunuyor. Bu verginin ne kadar olduğu ise en fazla araştırılan konular arasında yer alıyor. Kira geliri vergisi her sene değişen bir vergi. Gmsi hesaplama yapıldıktan sonra bu verginin ödemesine de geçilebilir.

Kira vergisini gerçek gider yöntemi ile hesaplamak götürü gider yöntemine göre çok daha zordur. Bu yöntemde gayrimenkul için yapılan giderler ödenecek  kira gelirinden düşülüyor. Kira geliri hesaplama gerçek gider yöntemiyle hesaplanırsa bazı harcamalar belgeye dayandırılarak elde edilen toplam kira gelirinden düşülebiliyor. Bazı giderler ise şöyle;

Elektrik, su vb. harcamalar
Konutun sigorta gideri
Konut için verilen harçlar
Konut için ödenen vergiler
Bakım ve onarım masrafları
Amortisman bedelleri


Bu gideri örneklendirmek gerekirse o da şu şekilde olacak;

Toplam kira geliri: 18.000 lira

Toplam harcamalar ve istisnai tutarı toplamı: 5400 + 600 + 500 +450 = 6.950,00 lira

Vergiye tabi olacak kısım: 11.050 lira

Birinci vergi dilimine göre ödenecek kira vergisi yani %15 e göre ödenecek olan kira vergisi: 1.657 lira

Kira gelir vergisi hesaplama bu örneğe bakılarak kolayca hesaplanabilir ve öğrenilebilir. Böylece gmsi beyannamesi yapılırken herhangi bir zorluk çıkmayacaktır.

Beyannameler farklı şekillerde verilebilirler. Bunlardan bazıları ise şöyle gerçekleşir;

Hazır Beyan Sistemi sayesinde internet ortamında
Bağlı bulunan vergi dairesinde kağıt ortamında
Elektronik beyanname gönderme aracılığı yapan meslek mensupları aracılığı ile sözleşme imzalayarak
E beyanname sistemi üzerinden

 

Kira geliri olanlar dikkat! İşte merak edilen her şey!


Geri Dön