Damlacık sakinleri bölgenin çöplük alanına döndüğünden şikayetçi!
Konak Tüneli nedeniyle boşaltılmaya başlanan Damlacık Mahallesi'nde başka yerde yaşayamayacaklarını belirterek evlerini terk etmek istemeyen bazı vatandaşlar bir tarihi barındıran bölgenin moloz ve çöplük alanına döndüğünden şikayetçi...
Konak Tüneli nedeniyle boşaltılmaya başlanan Damlacık Mahallesi'nde başka yerde yaşayamayacaklarını belirterek evlerini terk etmek istemeyen bazı vatandaşlar bir tarihi barındıran bölgenin moloz ve çöplük alanına döndüğünden şikayetçi
Konak Tüneli’nin yapımı sebebiyle Damlacık Mahallesi’nde bulunan evlerin çatlamaya başlaması, Kara Yolları Bölge Müdürlüğü’nün bölgedeki konutları kamulaştırarak boşaltmasına sebep olmuştu. Mahalledeki evlerin boşaltılmaya başlanması, çevre sakinlerini tedirgin ederken bölgedeki esnafın da işlerinin bozulmasına sebep oluyor ve bölgedeki nüfus yoğunluğunu gün geçtikçe azaltıyor.
Tünel yapımının ilerlemesiyle Damlacık’ta bulunan evlerin hasar görmesi, bölgede yaşayan insanların orayı terk etmesine sebep oluyor. Oturulamayacak hale gelen yapılar Kara Yolları Bölge Müdürlüğü ve imalatı yapan şirket aracılığıyla kamulaştırılarak boşaltılıyor. 400 lira kira bedeli verme sözüyle boşaltılan evler yıkılmayı bekliyor. Yaşadıkları yerleri terk etmeyen mahalle sakinlerine ise ekstradan nakliye parası teklif ediliyor. Buna rağmen bazı mahalleliler evlerini terk etmek istemiyor ve başka yerde yaşamalarının imkansız olduğunu söylüyor.
“Başka yerde yaşayamam”
Mahalle sakinlerinden Celal Keçeci ve Naci Altınok da kendi evlerinin kamulaştırılma ihtimalinden tedirgin. Başka bir bölgede yaşamlarını sürdürecek maddi imkanlara sahip olmadıklarına değinen vatandaşlar, eğer evleri boşaltılmak istenirse sokakta kalacaklarını belirtti. Çiçek satarak geçimini sağlayan Celal Keçeci, “Ben buradan çıkarsam nereye gideceğim. Dışarıda kiralar 500, 600 liradan aşağıya değil. Ben çiçek satarak 150, 200 lira ancak kazanıyorum. O parayla nasıl kira ödeyeceğim. Kira ödemeyi bırak aileme, çocuğuma nasıl bakacağım? Yarın bir gün görevlilerin gelip kapımızı çalmasından ve evden çıkın demesinden korkuyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyerek bulundukları durumdan şikayet etti.
Sokaklar bomboş
Bazı sokakları tamamen boşalan ve sessizliğe bürünen mahalledeki bakkallar ise, bölgedeki nüfusun gittikçe azaldığını ve kendi işlerinin de bozulduğunu söylüyor. Birçok sokağın boşaltıldığına değinen esnaf, kamulaştırılmayan evlerdeki bazı mahalle sakinlerinin de, evlerin yıkılma tehlikesine karşı tedirgin olup mahalleyi terk ettiğini belirtiyor. Kendilerinden alışveriş yapan insanların gittikçe azaldığına değinen esnaf, böyle giderse iflas edeceğini söylüyor.
Tarih çöpe dönüşüyor
Tünel çalışmalarının yarattığı toz bulutundan da şikayet eden mahalleli, belediyenin iki senedir bu duruma müdahale etmediğine ve her tarafın toz içinde olduğuna değiniyor. Yıkılan bazı evlerin arsalarının çöplük haline dönmesinden de yakınan vatandaşlar, belediyenin bir an önce biriken moloz ve çöplükleri temizlemesini istiyor.
Ayrıca mahalle sakinleri bölgenin tarihi yapısının bozulduğunu da belirtiyor ve tarihi binaların zarar gördüğünü söylüyor. Tünel yapım çalışmalarının yarattığı binalardaki zedelenmenin, tarihi yapıları da etkilediği gözlerden kaçmıyor. Vatandaşlar, “Bizim kendi oturduğumuz 20, 30 senelik evlerin duvarları çatlıyor, bu 100 yıllık binalar nasıl dayansın?” diyerek duruma sitem ediyor.
Yenigün