01 / 05 / 2024

Danimarka DİT 2. Aile Şenliği Osmanlı temasıyla yapıldı!

Danimarka DİT 2. Aile Şenliği Osmanlı temasıyla yapıldı!

Slagelse yakınlarında 52 dönüm arazi üzerine kurulu Hindholm Yatılı Okulu'nda düzenlenen DİT 2. Aile Şenliği, Osmanlı temasıyla yapıldı. Osmanlı Otağı kurulan ve Bursa Mehteran takımının da sahne aldığı etkinlikte Osmanlı Devleti anlatıldı.



Danimarka İslam Toplumu'nun (DİT) 2. Aile Şenliği, çeşitli etkinliklerle yapıldı.


Slagelse kenti yakınlarında, bu yaz imamhatip okulu ve yatılı okul olarak faaliyet gösterecek 52 dönümlük Hindholm kompleksinde yapılan aile şenliği, Kur'an-ı Kerim ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 


DİT Başkanı Ahmet Deniz ve Kopenhag Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Hasan Sarıtepeci'nin selamlama konuşmaları yaptığı programa Almanya'dan katılan İslam Toplumu Milli Görüş yöneticilerinden Ali Bozkurt ise konuşmasında Avrupa Parlamentosu seçimlerine dikkati çekerek oy kullanılması çağrısında bulundu. 


Bozkurt, gelecek hafta Danimarka ve Avrupa'ya sahip çıkma imkanı veren Avrupa Parlamentosu seçimleri olduğunu belirterek "Birçoğunuzun çifte vatandaşlığı ya da Danimarka vatandaşlığı var. Sandıklara gitmemiz, Türk milletini, Müslümanları, İslam'ı önemseyen siyasilere ve partilere oy vermemiz gerekiyor. Burada kalıcılığımız için önemli, mutlaka bir şeyler yapmamız gerekiyor. Oylarınızla da olsa burada kalıcı olduğumuzu buranın bir parçası olduğumuzu bir daha göstermemiz gerekecek" diye konuştu.


DİT Teşkilatlanma Başkanı Muhammed Ataseven ise ağustosta burada yatılı okul ve imam hatip okulunun açılacağını, bu okulların katkısıyla daha iyi program yapacaklarını söyledi.


-Şenlikte Osmanlı teması-


Osmanlı teması işlenen şenlikte Osmanlı Otağı kuruldu, görevliler fes taktı. 


Şenliğe davetli olan Bursa Mehteran takımı iki kez sahne alarak izleyicileri coştururken, Amine Bağıran adlı öğrenci, Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye nasihati "Ey Oğul"u seslendirdi. Şenlikte ayrıca Şehir Üniversitesi'nden tarihçi Mehmet Genç Osmanlı Devleti'ni anlattı.


Öte yandan Soma'da hayatını kaybedenler için başsağlığı dilendi ve sahneye "Soma şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz ve Soma şehitlerimizi milletimiz unutmayacak" pankartları konuldu. Ölenler için sanatçı Mesut Kurtis "fi cevfilleyli" adlı dua mahiyetinde bir eseri seslendirdi.


Şenlik alanına çocuklara eğlenme imkanı sunan çeşitli araçlar ile yemek ve hediyelik eşya standları, çadırlar, mescitler kuruldu. Kurulan büyük sahnede yapılan konuşmaların yanı sıra çocuklar ilahiler ve şiirler okudu, çeşitli etkinliklerin kazananı olan çocuklara ise hediyeleri verildi. Semazen gösterisi de yapılan etkinlik Ahmet Deniz ve DİT Divan Üyesi Latif İbişoğlu'nun plaket takdimlerinin ardından Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla sona erdi. 


Şenliğe, Kopenhag Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Hasan Sarıtepeci, Din İşleri Müşaviri Ahmet Onay ile bir kısmı Danimarka'nın Arhus kentinden olmak üzere 3 binden fazla kişi katıldı.


AA


Geri Dön