23 / 12 / 2024

Dar gelirliler için kira yardımı şartları nelerdir?

Dar gelirliler için kira yardımı şartları nelerdir?

Dar gelirli ve SSK, SGK ve Bağkur emeklisi vatandaşlar için güzel haberler gelmeye devam ediyor. Ek ödemelerle gelirleri artan emekli vatandaşlar için kira yardımı gündeme geldi. Emekli kira yardımı nasıl alınır?



Ev sahibi olamayan dar gelirli emeklilere müjdeli bir haber daha geldi. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, kirada oturan emekliler için iki destek daha ortaya çıktı. Bu bağlamda  TOKİ  konutlarında emekli kontenjanı yüzde 50 oranına çıkarılacak. Muhtaçlara ise her ay kira yardımı yapılacak. Bu arada milyonlarca SGK SSK ve Bağkur emeklisini yakından ilgilendiren bir karar daha alınabilir. Emekliye kira ve yakacak yardımı ile ilgili bir talep de iletildi. Bu anlamda TÜED Başkanlar Kurulu da şu taleplerde bulundu: 
-Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' yapılması. Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı şeklinde açıklama yapıldı..


YÜZDE 25 KONTENJAN AYRILIYOR

Vatandaşlara düşük taksitlerle ev sahibi olma imkanı sunan TOKİ konut projelerinden emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırırken; TÜED bu oranın yüzde 50'ye çıkarılmasını istiyor. Yine TÜED, ev sahibi olmayan emeklilerin gelirlerinin yaklaşık 600 lirasının kira ve ısınmaya gitmekte olduğunu dile getirerek, "Emeklilere kışın kira ve yakacak yardımı yapılsın" çağrısı yapıyor.

HER AY YARDIM YAPILACAK

Eğer bu talepler hayata geçirilirse, TOKİ her projedeki konutlarının yarısını emeklilere ayıracak, daha çok emekli konut sahibi olabilecek. Emekliler, kira yerine kendi konutunun taksitini ödeyecek. Diğer taleple de emekliler kirada oturdukları zaman boyunca kira yardımıyla rahatlayacak. TÜED, yaptıkları Emekli Profili Araştırması'nda, her 3 emekliden birinin kirada oturduğunu tespit ettiklerini söylüyor.

TÜED Başkanlar Kurulu, şu taleplerde bulundu:
-Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' yapılması.
-Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı.
-Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranı sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmeli.
-Dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyeleri yıllık TÜFE oranında artırılmalı.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Şartları

Dar gelirliler için verilen kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanması gerekiyor. Bu şartlara uygunluk sağlayan kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı birimlerine başvurarak ilgili yardımı alabilirler. Dar gelirliler için kira yardımı şartları şu şekilde sıralanabilmektedir;

Başvuru sahibinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması gerekmiyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan dul, yetim veya emekli maaşı alınmaması gerekiyor.
Herhangi bir gayrimenkul ya da araç sahibi olunmaması gerekiyor.
Başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonuçlanmış olması gerekiyor

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılıyor. Vakıflar kaymakamlık binalarının içinde bulunuyor. Bu nedenle çoğu kişi bu yardımı kaymakamlık kira yardımı olarak bilmektedir. Kira yardımı kaç ay verileceği ve ne kadar verileceği gibi konularda vakıf yetkilileri karar veriyor. Yapılan incelemeler sonrasında ne kadar yardım yapılacağı ve ne kadar süre bu yardımın yapılacağı belirleniyor. Başvuru için gerekli olan evraklar ise şu şekilde;

Kira yardımı için başvuru dilekçesi

T.C kimlik numarası yazan kimlik, ehliyet ya da benzerleri
Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınacaktır.)
Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri
Gerekli belgelerle birlikte başvuru yapıldıktan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumu hakkında araştırma yapmaktadır. Daha sonra başvuru sahibinin evi ziyaret edilmektedir. Gerekli tüm incelemeler ve ev ziyareti sonrası raporlar hazırlandıktan sonra, bu raporlar mütevelli heyetine sunulmaktadır.

Mütevelli heyeti incelemelerini yaptıktan sonra kira yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar veriyor. Bunun yanı sıra yardımın ne kadar süre yapılacağı ne kadar yapılacağı şeklinde kararlarda mütevelli heyeti tarafından veriliyor . Karar verildikten sonra eğer olumlu ise ilgili yardım başvuru sahibine aylık olarak ödenecek.

 

Emekliye kira yardımı yolda!


Geri Dön