16 / 05 / 2024

Darty'i Bimeks mi satın alacak?

Darty'i Bimeks mi satın alacak?

Darty’de oklar Bimeks’i işaret ediyor. Kulislerde buna neden olarak ise Türkiye pazarına ilk giren elektronik market zinciri Darty’nin bir süre önce Türkiye’den çıkmak için masaya oturduğu Teknosa ile anlaşmaya varamadığı gösteriliyor.



Bir süre önce Electro World şirketinin hisselerinin tamamını satın alan Bimeks, 81 olan mağaza sayısını 113’e çıkarmıştı. Eğer anlaşma sağlanırsa Darty’nin Türkiye’deki 28 mağazasını bünyesine katacak olan Bimeks toplamda 141 mağazaya ulaşmış olacak.

Böylece listenin birinci sırasında 293 mağaza ile yer alan Teknosa’ya önemli bir rakip haline gelecek.

Yerli teknoloji mağazaları zinciri Bimeks kısa bir süre önce, İngiliz sermayeli teknoloji perakendecisi Electro World şirketinin hisselerinin tamamını satın almak üzere Dixons Retail Plc’nin sahip olduğu DSG European Investments Ltd. ile anlaşma imzalamıştı.


İspanya’dan çekildiler

Bimeks tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderilen açıklamada Electro World’ün hisselerinin tamamı için iki yıl içinde 6 milyon TL ödeneceği belirtilmişti.

Aralık 2006’da ilk mağazasını İstanbul Profilo AVM’de açan Fransız Darty’nin Türkiye operasyonu 28 mağazayla faaliyet gösteriyor. Türkiye’yle birlikte Avrupa bölgesinde başta Fransa olmak üzere Hollanda, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da 415 mağazayla iş yapan Darty, son yıllarda Avrupa’da yaşanan durgunluğun etkisiyle maliyetlerini aşağı çekme adına ihtiyatlı olma kararı alarak tasarruf programı başlatmıştı. Bu kapsamda Türkiye’yi de ‘gözlem altına’ aldığını bildirmişti. Grup son olarak İspanya’dan da çekilmişti.


Pazara giren ilk yabancı zincir...

Yabancı teknoloji marketler arasında Türkiye pazarına ilk giren zincir Darty oldu. Darty’yi ABD’li Best Buy, Alman MediaMarkt, Saturn, İngiliz Electro World, ve Alman EP Center takip etti.

2007’de sektörden ilk EP Center çıktı. Ardından pazarı bırakan diğer bir yabancı oyuncu ise Best Buy oldu. Son olarak İngiliz Electro World’ü satın almak üzere DSG European Investments Ltd. ile anlaşma imzalayan Bimeks, Darty’nin de mağazalarını satın alırsa pazarda ağırlıklı olarak yerli oyuncular kalacak. Media Saturn ise elektronik zincir pazarındaki tek yabancı zincir olacak.



Geri Dön