28 / 04 / 2024

DASK prim hesaplama nasıl yapılır?

DASK prim hesaplama nasıl yapılır?

DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası, meskenleri deprem ve deprem sonucu meydana gelen afetlerin maddi zararlarını teminat altına alan bir sigorta türüdür. Peki, DASK prim hesaplama nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...



DASK, açılım olarak Doğal Afet Sigortaları Kurumu anlamına geliyor. Halk arasında da sıkça duyduğumuz Zorunlu Deprem Sigortası olarak da ifade ediliyor. Zorunlu Deprem Sigortası, olası bir deprem halinde meydana gelebilecek tsunami, yangın, evin yıkılma ya da hasar alması sonucu ortaya çıkabilecek maddi kayıp ve hasarlar için yapılan nakit ödemeleri kapsıyor.  

DASK, Doğal Afet Sigortaları Kurumu adına yetkili sigorta şirketleri tarafından yapılabiliyor. Her yıl yenilenen poliçeler dahilinde sigorta bedeli peşin olarak ödeniyor. Sigorta bedelini ise acenteler değil, Hazine Bakanlığı belirliyor. Prim bedeli ise apartman risk analizi doğrultusunda tespit ediliyor. 

DASK prim hesaplama nasıl yapılır?

DASK tarafından bu yıl için verilen azami teminat tutarı, 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tipleri için 320 Bin TL olarak açıklandı. Bu teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınıyor. Peki, DASK prim ve poliçe hesabı nasıl yapılır? 


Geri Dön