04 / 05 / 2024

DASK'ı yenilenmeyenlerin tazminat hakkı var!

DASK'ı yenilenmeyenlerin tazminat hakkı var!

DASK'tan tazminat almak için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Erol Ulusoy, bazı durumlarda DASK'ı yenilenmeyenlerin tazminat hakkı olduğunu kaydetti.



Milliyet Gazetesi Yazarı Prof.Dr Erol Ulusoy, DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) ile ilgili özelliklere dikkat çeken Ulusoy, DASK’ı olanların ilk fırsatta Alo DASK 125’i arayarak, e-Devlet’ten ya da SMS’le sigorta tazminatı ödenmesi için başvuruda bulunmaları gerektiğine dikkat çekti. DASK’ta sigortalının, o taşınmaz veya bağımsız bölümün tapuda maliki görünen kişi olduğuna işaret eden Ulusoy, intifa hakkı söz konusu ise, DASK yaptıracak olan kişinin, intifa hakkı sahibi olduğunu belirtti. Ulusoy, DASK yaptıran kişi depremde vefat etmişse, onun yerine mirasçılarının DASK’tan tazminat talep edebileceğini kaydetti. Ulusoy, bunun için bir mirasçılık belgesi sunulması gerektiğini ifade etti.

BİLDİRİM ALMAYANLAR TAZMİNAT ALABİLİR

Bazı koşullarla, DASK’larını yenilemeyenler için tazminat talep etme hakkı doğabileceğini ifade eden Ulusoy, zorunlu deprem sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketinin, sözleşme bitiminden önce e-posta, SMS veya çağrı merkezi kanalıyla sözleşmenin sona ereceğini ve yeni sigorta yaptırma zorunluluğunu sözleşme sahiplerine bildirmekle yükümlü olduğunu kaydetti. Ulusoy, sigorta şirketinin DASK yenileme bildirimi yapmadığı durumlarda, DASK’lıların, DASK yenileme bildirimi yapmayan sigorta şirketinden tazminat isteyebileceğine dikkat çekti.

Ulusoy, "Sigorta şirketi mevzuatta yer alan bir bildirim yükümlülüğünü yerine getirmemiştir. Sigorta şirketi, DASK yaptıran kişinin bildirdiği iletişim kanallarından bildirimde bulunur. Sigortalı bunları değiştirmiş veya hiç kontrol etmiyorsa, bildirim ulaşmamasından sigorta şirketi sorumlu olmayacaktır" ifadesini kullandı.

Ulusoy, hasar gören konut banka kredisi ile alınmışsa ve banka DASK yenileme bildiriminde bulunmamışsa, bu durumda bankanın da kusurlu kabul edileceğini ifade etti.

KÖY EVLERİNİN DURUMU

Ulusoy, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binaların zorunlu deprem sigortasına tabi olmadığını ifade etti. Ulusoy, "Maalesef köylümüzün tek oda evi olsa ve o da depremle yıkılsa dahi, sosyal yardım dışında DASK ile ilgili bir tazminat ödenmesi olası değil" ifadesini kullandı.

Ulusoy, zorunlu olmasına rağmen DASK yaptırmamış ve sigorta primi ödememiş olanların da DASK’tan talep edebilecekleri bir tazminat bulunmadığını vurguladı.


Geri Dön