09 / 01 / 2025

Değer artış kazancı vergisi 2015!

Değer artış kazancı vergisi 2015!

Gelir vergisi kanunu gereğince, değer artış kazanç vergisi, taşınmaz malların 5 sene içerisinde elden çıkarılması durumunda ödeniyor. Her sene vergi için istisna bedeli belirleniyor. İşte değer artış kazancı vergisi 2015 istisnası..



Değer artış kazancı vergisi 2015!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında değer artış vergisine tabi tutulan kazançlar; Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, Voli mahalleri ve dalyanlar, Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları olarak karşımıza çıkıyor.


Aynı zamanda Gelir Vergisi Kanunu gereğince; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Değer artış kazanç vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması durumunda ödeniyor. Gelir Vergisi Kanunu kapsamında sınırları belirtilen bu vergi, taşınmazın edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisine elden çıkarılması durumunda ödeniyor.


Her sene vergi için istisna bedeli belirleniyor. Belirlenen bedelden yüksek gelir elde eden kimselerin öncelikle beyanname vererek, vergilerini ödemeleri gerekiyor.


2015 yılı tarifesine göre; Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


Gelir vergisi genel tebliği seri no:287!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön