27 / 12 / 2024

Değer artış kazancı vergisini kimler ödemez?

Değer artış kazancı vergisini kimler ödemez?

Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Peki, değer artış kazancı vergisini kimler ödemez?



Değer artış kazancı vergisini kimler ödemez?

Değer artış kazancı vergisi, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Bu vergi taşınmazın elden çıkarılması halinde doğuyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


• Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

• Voli mahalleri ve dalyanlar,

• Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

• Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.


Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında ödeniyor.


Değer artış kazancı vergisini, taşınmazını 5 sene içerisinde elden çıkaranlar ödüyor. Ancak elde edilen gelirin istisna sınırından yüksek olması halinde vergi ödemesi yapılıyor. 


Bunun dışındakiler vergi ödemiyor Peki, değer artış kazancı vergisini başka kimler ödemez?


Bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir ise değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendiriliyor.



Değer artış kazancı hesaplama programı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön