27 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisinin mükellefi kimdir?

Değer artış kazancı vergisinin mükellefi kimdir?

Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergilendirmede bazı kıstaslar uygulanıyor. Peki, değer artış kazancı vergisinin mükellefi kimdir?



Değer artış kazancı vergisinin mükellefi kimdir?

Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergilendirmede bazı kıstaslar uygulanıyor.


Taşınmazını elden çıkaran her gayrimenkul sahibi değil, belli bir süre içerisinde çıkaran kimseler vergiyi ödemek ile sorumlu oluyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendiriliyor. Buna göre 5 yıl geçtikten sonra satılan taşınmazlar vergiye konu olmuyor.


Ayrıca, bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” deniliyor. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunmaktadır.


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;

- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,

- Ödenen vergi ve harçlar.


Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınacaktır. 



Değer artış kazancı hesaplama programı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön