29 / 04 / 2024

Değer artış kazancının beyanı 2015!

Değer artış kazancının beyanı 2015!

Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, değer artış kazancının beyanı 2015!



Değer artış kazancının beyanı 2015!

Konut alım satım işlemleri sırasında satıcıların en çok merak ettiği konulardan biri herhangi bir gelir vergisi ödeyip ödemeyecekleri olarak karşımıza çıkıyor. Değer artış kazancından kaynaklanan gelir vergisi belli kriterlerin incelenmesi sonucunda satıcıya satım işlemi sırasında yansıtılıyor.


Değer artışı kazancından doğan gelir vergisi, gayrimenkul alım satımını yatırım enstrümanı olarak kullanan kişilere uygulanması amaçlanmış gelir vergisi olarak biliniyor. 


Bir kişinin aldığı evin alış değeriyle evi sattığındaki satış değeri arasında farklılık varsa bu fark kazanç olarak kabul ediliyor ve gelir vergisine tabi tutuluyor. Ödenecek miktar hesaplanırken evin alış bedeli, alış ve satış işlemi arasında gerçekleşen enflasyon oranıyla çarpılıyor  ve bu enflasyon etkisinden arındırılmış alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden vergi alınıyor. 


Değer artış kazancının beyanı!

Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı olarak karşımıza çıkıyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir

elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor.


Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, belirlenen istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenebiliyor.


Gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor. 


Değer artışı kazancı istisnası 2015!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön