26 / 05 / 2024

Değerleme şirketlerinin ve değerleme uzmanlarının geleceği

Değerleme şirketlerinin ve değerleme uzmanlarının geleceği

Pek çok kişinin gözünden kaçan, yazılı basında detaylıca yer almayan ama aslında son derece önemli olan bir haberi tartışmaya açmak amacım



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 12 Mart 2009 tarihinde LOTUS Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.'ye, Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesine istinaden bankalara Yönetmeliğin 4 üncü maddesi kapsamına giren "gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi hizmeti verme yetkisi" vermiş durumda. Bu durum, değerleme şirketleri arasındaki rekabete farklı bir boyut kazandırmış görünüyor. Değerleme şirketleri Sermaye Piyasası Kurumu (SPK)'na tabiyken, bankalara hizmet vermek amacıyla acaba artık ve sadece BDDK'ya mı tabi olacaklar? Yoksa amaç bankalar nezdinde kabul görmüş tek bir değerleme raporu standardı mı oluşturmak?
Tartışılması gerekli bir diğer nokta ise, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği'nin aktif olarak ne zaman fonksiyonlarını yerine getirmeye başlayacağı? 21 Şubat 2007 yılında kabul edilen, bilinen adıyla, Konut Finansmanı Kanunu'nun 15 inci maddesi gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olanların Birliğe üye olmalarını zorunlu hale getirmiş durumda. Bu zorunluluk ilgili maddede "Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olanlar, tüzel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye olmak için başvurmak zorundadırlar. Lisans sahibi, lisans almaya hak kazandığının kendisine tebliğinden itibaren üç ay içinde gerekli başvuruyu yapmakla yükümlüdür. Anılan yükümlülüğe uymayan kimselerin lisansı Kurulca iptal edilir" ifadesiyle geçmekte. Kanun çıkalı 2 sene olmasına rağmen sektör hala tek bir çatı altında birleştirilmiş değil. Yoksa bir iç çekişme mi Birlik faaliyetlerinin aktif olarak başlamasını engelleyen?
Daha güçlü bir gayrimenkul sektörü için, sektördeki farklılıkları ortadan kaldırmak için kuruluş amaçları birbirlerinden farklı olmakla birlikte gerek Değerleme Uzmanları Derneği gerekse de LİDEBİR yöneticilerinin ve tabi sektörün duayenlerinin beraberce mesai harcamaları kaçınılmaz gibi görünüyor.
ALİ HEPŞEN

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
İŞLETME FAKÜLTESİ
FİNANS ANABİLİM DALI
ÖĞRETİM ÜYESİ
[email protected]


Geri Dön