23 / 12 / 2024

Değerli Konut Vergisi'nde neler değişti?

Değerli Konut Vergisi'nde neler değişti?

Değerli konut vergisi ne kadar? Değerli konut vergisi neye göre belirlenir? İşte değerli konut vergisiyle ilgili tüm merak edilenler...



Türkiye'de bulunan mesken konumundaki taşınmazlar için değerli konut vergisi ödeniyor. Lüks konut vergisi olarak da bilinen bu vergide tutar lüks konutun değerine bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

7221 sayılı yasayla, değerli konut vergisi mükellefiyetinin 2021 yılının başından itibaren başlamasına ilişkin gerekli değişiklik 20 Şubat’ta yayımlanan 7221 sayılı yasa kapsamında yapıldı. 

Türkiye sınırları içerisinde yer alan mesken nitelikli taşınmazlardan, bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce (TKGM) belirlenen değeri 5 milyon lira ve üzerinde olanlardan, değeri yükseldikçe binde 3’ten binde 10’a artan oranda vergi alınmasına yönelik yasal düzenleme yapılmıştı. 

Eski yasada, bina vergi değeri veya TKGM tarafından belirlenen değeri 5 milyon lira ve üzerinde olan konutlardan vergi alınacağı belirtiliyordu. Tebligatlarda, TKGM tarafından belirlenen ve ilgilisine tebliğ edilen değerlerin kesinleşmesi halinde, vergilemenin bu değerler üzerinden yapılacağı belirtiliyordu. Yeni yasayla en büyük tartışma konusu ortadan kaldırılmış oluyor. Artık konutların değerinin tespiti TKGM tarafından yapılmayacak. Yani, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce 2020 için belirlenerek vatandaşlara tebliğ edilen değerler artık geçerli sayılmıyor. Emlak vergisi değeri 5 milyon TL'yi geçen konutlar değerli konut vergisi kapsamına girecek.

Değerli konut vergisi ne zaman ödenecek?

Değerli konut vergisi 2021'de hayata geçecek. Yaklaşık 3 ay sonra uygulamaya alınacak olan değerli konut vergisinde belediyeler tarafından belirlenen konut değeri esas alınacak. 

Değerli konut vergisi nasıl hesaplanacak?

Değerli konut vergileri hesaplanırken bina değeri Tapu Müdürlüğü'nce belirlenmekte. Akabinde konut değeri kapsamında; 

5.000.000 TL ila 7.500.000 TL arası konutlarda ödemeniz gereken tutar taşınmazın binde 3’ü,

7.500.001 TL ila 10.000.000 TL arası konutlarda ödemeniz gereken tutar taşınmazın binde 6’sı,

10.000.001 TL ve üzeri konutlarda ödemeniz gereken tutar taşınmazın binde 10’u şeklinde hesaplanıyor. 

Değerli konut vergisinden kimler muaf?

Genel ya da özel bütçeli idari merkezler, üniversite veya belediye kullanımına devredilen yapılardan,

Elçiliklere tahsis edilmiş olan evler ile yurtdışı elçilik işlemlerindeki meskenlerden,

Kişilerin bakmakla mükellef oldukları bireylerin yaşam sürdüğü meskenlerden,

18 yaşını doldurup geliri bulunmayanlar, çalışamadığını belgeleyenler, 

Geliri olmayıp vergi almama sistemi yalnızca tek meskeni olanlar için geçerli olmakta. Birden çok meskeni bulunanların ise her konut için değerli konut vergisi ödeme yükümlülüğü bulunuyor. 

Değerli konut vergisi nasıl ödenir?

Değerli konut vergileri isteğe bağlı olmak üzere yılda 1 defa ödenmekte. Buna göre 1 kerelik ödeme, 2 taksitte de ödenebilir fakat 2 taksit de yapılsa ödenecek tutarda değişiklik olmaz.

Ödemeler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ndeki vergi dairesinde gerçekleştirilir.

Şubat ve Ağustos aylarının 20. günü ödemelerin son günü olmakta. Verilecek beyannameyle yılda yalnızca 1 defa vergi ödemesi yapılabilir. 

Değerli Konut Vergisi iptal edilmedi, 2021'de de hayatımızda!


Geri Dön