08 / 05 / 2024

Delta, İtalyan Enel ile elektrik üretecek

Delta, İtalyan Enel ile elektrik üretecek

H&M, Zara gibi dünyaca ünlü firmalara üretim yapan Delta Holding, İtalyan Enel firmasıyla enerjiye girdi



TEKSTİL, inşaat, turizm, tarım ve enerji alanında yatırımları bulunan Delta Yatırım Holding, hidoelektrik üretiminden sonra jeotermal enerji üretimi işine de el attı. İtalyan Enel firmasının yetkilileriyle önceki gün el sıkıştıklarını ve firmanın yetkililerinin 15 gün sonra imza atmak için İstanbul'a geleceğini belirten holdingin başkanı Nihat Delibalta, hidroelektrik işinden sonra jeotermal enerji üretiminde Türkiye'de ilk olacaklarını söyledi. Görüşmelerin 1.5 yıla uzamasının nedenini hisse paylaşımında görüş birliğine varamamak olarak açıklayan Delibalta, "85 bölgede projemiz var. İtalyanlar lisansımız olan yerlerde ilk olarak suyu arayacak bir de yatırıma ortak olacağız" dedi. Delibalta, "Enerji işi zor ama sonunda Kütahya, Denizli ve Aydın'da yatırım yapmayı kararlaştırdık. Hedefimiz beş yılda jeotermal kapasitemizi 300 megawat seviyesine çıkarmak. Bunun içinde 750 milyon dolarlık yatırım yapacağız" dedi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Delta, İtalyan Enel'le ortak Türkiye'de enerjiye 750 milyon dolar yatırıyor

Zara ve H&M gibi dünyanın önemli markalarına üretim yapan, Ataköy Konakları ve Ataköy Alışveriş Merkezi ile inşaat sektöründe öne çıkan Delta Yatırım Holding, Türkiye'de ihmal edilmiş jeotermal enerji işine de giriyor.


İtalya'nın en büyük, Avrupa'nın halka açık en büyük ikinci enerji şirketi olan Enel ile el sıkışan Delta, 15 gün içinde nihayi anlaşmayı yapmaya hazırlanıyor. Türkiye'de 5 yılda 300 megawattlık jeotermal enerji üretmeyi planlayan Delta ve Enel yaklaşık 750 milyon dolarlık yatırım yapacak. Delta Yatırım Holding şirketlerinden Dekar Enerji, Enle ile birlikte Türkiye'nin ‘sıcak suyu'nu yatırıma dönüştürecek.
Çoğunluk İtalyanların
Delta Yatırım Holding Başkanı Nihat Delibalta, İtalyan Enel'le birlikte jeotermal enerji işine girdiklerini belirterek, “Enel'in Türkiye'nin dışında 23 ülkede üretimi var. İtalya'nın en büyük enerji şirketi. Yılda 94 bin megavat elektrik üretiyorlar. Düşünün Türkiye'nin toplam elektrik üretimi 42 bin megavat. Türkiye'de de enerji üretimi konusunda Enel'le anlaştık. 15 gün içinde imza atacağız. Kuracağımız şirkette çoğunluk hissesi İtalyanlar'da olacak. Yüzde 50 ortaklık için çok uğraştık ama olmadı” dedi.
85 noktada araştırma yaptı
Bu konuda uzun süredir araştırma yaptıklarını ifade eden Delibalta, “Türkiye'de 85 noktada araştırma yaptık. Enerji işi zor bir iş büyük yatırım gerektiriyor. Sonunda Kütahya, Denizli ve Aydın'da yatırım yapmayı kararlaştırdık. İlk önce 100 megavatlık elektrik üreteceğiz. Bunun maliyeti 150 milyon doları buluyor” diye konuştu. Hedeflerinin beş yıllık bir sürede jeotermal enerjiden elde edilecek elektrik tüketimini 300 megavat seviyesine çıkarmak olduğunu ifade eden Delibalta, bunun için de, sondaj çalışmaları da dahil olmak üzere, toplam 750 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını sözlerine ekledi.

61.2 milyar Euro'luk dev

* 2007 yılına kıyasla cirosunu 2008'de yüzde 40 artırdı.
* 2008 cirosu 61.2 milyar Euroyu buldu.
* 2008 kârı ise 5.3 milyar Euro oldu.
* Brezilya'dan Bulgaristan'a, Kanada'dan Şili'ye, Doğu Avrupa'dan Kuzey ve Batı Avrupa'ya 23 ülkede faaliyetleri var.
Demet Cengiz Bilgin/Hürriyet

Enel, Türkiye'de 750 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Jeotermal enerji alanında dünya devi olan İtalyan Enel, Türk ortağı Delta Yatırım Holding'le Türkiye'de 300 megavatlık elektrik üretecek. İki kuruluş bunun için 750 milyon dolar harcayacak

Delta Yatırım Holding, tekstil, inşaat, turizm ve tarımdan sonra enerji sektörüne de giriyor. H&M ve Zara'nın dünyadaki en önemli tedarikçilerinden biri olan, gayrimenkulde de Ataköy Konakları ve Ataköy Alışveriş Merkezi'ni yapan grup içinde yer alan Delta Yatırım Holding, İtalyan Enel ile birlikte elektrik üretimine hazırlanıyor. İtalya'nın en büyük enerji şirketi, jeotermal alanında ise dünya devi olan Enel, holding şirketlerinden Dekar Enerji ile birlikte Türkiye'nin ‘sıcak suyu'nu yatırıma dönüştürecek.

İki kuruluş, jeotermalde dünyanın en önemli kaynaklarına sahip olan Türkiye'de beş yılda 300 megavatlık enerji üretmeyi ve 750 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor.  Delta Yatırım Holding Başkanı Nihat Delibalta, İtalyan Enel'le birlikte jeotermal enerji işine girdiklerini belirterek, “Enel'in Türkiye'nin dışında 23 ülkede üretimi var. İtalya'nın en büyük enerji şirketi. Yılda 95 bin megavat elektrik üretiyorlar. Düşünün Türkiye'nin elektrik üretimi 42 bin megavat. Türkiye'de de enerji üretimi konusunda Enel'le anlaştık. 15 gün içinde imza atacağız. Kuracağımız şirkette çoğunluk hissesi İtalyanlar'da olacak. Yüzde 50 ortaklık için çok uğraştık ama olmadı” diye konuştu.

85 noktada araştırma yapıldı
Yatırım konusunda uzun süredir araştırma yaptıklarını ifade eden Delibalta, “Türkiye'de 85 noktada araştırma yaptık. Enerji işi zor bir iş, büyük yatırım gerektiriyor. Sonunda Kütahya, Denizli ve Aydın'da yatırım yapmayı kararlaştırdık. İlk önce 100 megavatlık elektrik üreteceğiz. Bunun maliyeti 150 milyon doları buluyor” açıklamasını yaptı.

Hedeflerinin beş yıllık bir sürede jeotermal enerjiden elde edilecek elektrik tüketimini 300 megavat seviyesine çıkarmak olduğunu ifade eden Nihat Delibalta, bunun için de, sondaj çalışmaları da dahil olmak üzere, toplam 750 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını sözlerine ekledi. Türkiye'nin jeotermal konusunda dünyada önemli bir güce sahip olduğunu ama bugüne kadar sadece 15 megavat'lık bir gücün yaratıldığını vurgulayan Nihat Delibalta, “İtalyanlarla 1.5 yıldır görüşmelerimiz sürüyor. Bu konuda üç dev şirketle gö-rüştük ama Enel'le anlaşma sağladık. Aslında anlaşma daha önce tamamlanabilirdi. Ama biz yüzde 51'i vermemeye uğraştık. Fakat bu iş önemli bir know how ve yatırım gerektirdiği için çoğunluk hisseleri şu anda onlarda” açıklamasını yaptı.
Grup olarak sadece jeotermal değil, HES yatırımları da olduğunu dile getiren Nihat Delibalta, bu sektörde büyümeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Enel'in cirosu 61.2 milyar avro
İtalyan Enel, 61.2 milyar avro'luk cirosuyla İtalyan'ın en büyük, Avrupa'nın halka açık ikinci enerji şirketi. Kuruluş geçen yıl cirosunu 2007 yılına kıyasla yüzde 40 artırmayı başardı. Krize rağmen 2008 yılında 5.3 milyar avro kar etti. Brezilya'dan Bulgaristan'a, Kanada'dan Şili'ye, Doğu Avrupa'dan Kuzey ve Batı Avrupa'ya 23 ülkede faaliyetleri olan Enel, yılda 95 bin 400 megavat enerji üretiyor. Yılda 61 milyon kişiye enerji ve doğalgaz sağlayan Enel'in 85 bin çalışanı var. Kuruluşun dünyanın çeşitli yerlerinde hidroelektrik, termoelektrik, nükleer, jeotermal, rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, fotovolkanik ve biomass enerji istasyonları bulunuyor.
Radikal/Satfiye Yuva Kireçci


Geri Dön