26 / 05 / 2024

Demir cevheri fiyatları zirveyi gördü

Demir cevheri fiyatları zirveyi gördü

Çin'e demir cevheri fiyatları zirveyi görürken yurt içinde de inşaat maliyet endeksinin asgari ücret zammı ile birlikte yüzde 17 yükselmesi öngörülüyor.



Çin'de cuma günü korona virüs kısıtlamalarında bazı değişiklikler yapılacağı açıklamasının ardından çelik talebinin artacağı yönünde beklentiler kuvvetlenmişti. 

Dalian emtia borsasında en yoğun işlem gören kontrat olan ocak teslimatlı demir cevheri vadeli kontratı gün içinde yüzde 5.5 yükselerek ton başına 735.50 yuan (104.00 dolar ) ile 11 Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Singapur emtia borsasında işlem gören aralık teslimatlı demir cevheri vadeli kontratı ise yüzde 5.2 ton başına 96 dolar ile 2 Eylül 2022'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Shanghai vadeli işlemler borsasında ise nervürlü çelik yüzde 1.7, sıcak haddelenmiş çelik (HRC) rulo yüzde 1.6 oranında yükseldi. Paslanmaz çelik ise yüzde 1.9 oranında geriledi. Dalian kok kömürü vadeli fiyatları ise yüzde 2.4, kok vadeli fiyatları yüzde 2.2 oranında değer kazandı.

İnşaat maliyet endeksi yükselecek

Öde yandan inşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Eylül ayında geçen yıla göre yüzde 119,8 arttığına işaret eden dünya Gazetesi Yazarı Bader Arslan, TÜİK'in inşaat maliyetlerini malzeme ve işçilik maliyetleri olarak iki ana başlıkta yayımladığını, Eylül ayında malzeme maliyetleri yüzde 133 artarken işçilik maliyetlerinin ise yüzde 84 arttığını belirtti. Son dönemde sanayide doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki ciddi artışlara dikkat çeken Arslan, bu yükselişin çimento, cam, mobilya gibi pek çok sektörde ürün fiyatlarını da artıracağını kaydetti. Bu kalemlere paralel olarak inşaat maliyetlerinin yükselmeye devam edeceğini kaydeden Arslan, Ocak ayındaki asgari ücrette beklenen artışın inşaat sektöründeki işgücü maliyetlerini de artıracağını belirtti. İnşaat maliyet endeksinde yüzde 65 malzeme, yüzde 35 işçilik endeksinin yer aldığını, asgari ücrette yüzde 50'lik artışın inşaat maliyet endeksinde yüzde 17'ye yakın bir yükselişe neden olacağını kaydetti. (Dünya)

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön