06 / 05 / 2024

Demir cevheri fiyatlarında rekor düşüş!

Demir cevheri fiyatlarında rekor düşüş!

Demir cevheri fiyatlarında haziran ayından bu yana büyük düşüş yaşanıyor. Fiyatlar 150 dolardan psikolojik sınır olan 50 doların altına indi. Pek çok sektör fiyatlardan etkileniyor...



Demir cevheri fiyatlarında haziran ayından bu yana büyük düşüş yaşanıyor. Fiyatlar son 5 yılda ton başına yaklaşık 150 dolardan psikolojik sınır olan 50 doların altına indi. Bugün piyasada 42 dolardan işlem gören demir cevheri, 2 Şubat 2011’de 191.70 dolarla zirve yapmıştı. Uzmanlara göre düşüşün nedeni çelik sektöründeki karların düşmesi, talep tarafındaki bozulma, Çin’de demir cevheri üretiminin artması ve uluslararası piyasalarda yaşanan olumsuzluklar. Sanayi devi ülkelerin demir cevheri ithalındaki azalma da, talepteki değişimin önemli bir göstergesi. Japonya’nın demir cevheri ithalatı mayıs ayında yıllık yüzde 14 azalmıştı.


Citigroup, yaz ortasında yayınladığı bir raporda, demir cevheri pazarında baskı yaratan üç faktörü şöyle sıralamıştı; Çin’in zayıf çelik talebi, maliyet deflasyonu, tüccarlar ve çelik dökümhanelerinde kaldıracın artması.


Demir cevheri fiyatlarında henüz tam dip görülmediği belirtiliyor. Citigroup tahminine göre demir cevheri fiyatları 30 dolara doğru düşüşüne devam edecek.


MADEN MAKİNESİ SATAN FİRMALAR SIKINTIDA

Demir cevheri üretimiyle doğrudan ilgili çoğu firma yıllarca kapasitenin üstünde üretim yaptı. Şimdi birçoğu kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durumun Almanya’daki etkileri ise çift yönlü. Çelik ve otomobil üreticilerinin yükü hafiflerken, maden makineleri satanlar için durum kötü.


Demir cevheri satın alan şirketler için düşen fiyatlar sevindirici olsa da demir cevheri üreten madenler için rezervlerden gidiyor. Almanya Hammadde ve Maden İşletmeciliği Birliği yetkilisi Martin Wedig, "Belli bir süre için bir tonu 50 dolarlık fiyatlara da dayanılabilir. Ancak bu uzun vadede yeni kapasiteler için artık yatırım olmayacağı anlamına geliyor. Yani faaliyetteki işletmeler için de yeniden yatırım olmayacak. Az ya da çok durgunluk olacak demek." yorumunu yaptı.


Madenler daha az kazanınca daha az makine siparişi veriyor. Maden makineleri üreten Caterpillar firması da bunu hissediyor. Dünya genelindeki hammadde patlaması firmaya yıllarca dolu sipariş defterleri sağlamıştı. Firma yönetimi şimdi uzun yıllar sürecek bir durgunluk bekliyor. 

Caterpillar Küresel Madencilik Avrupa Birimi Şefi Jan Rohwer, "İleriye doğru güçlü bir bakışımız var. Çünkü 12 ay boyunca eski siparişleri yerine getireceğiz. Eğer fiyatlar ve piyasalar değişirse, fiyatlar düşerse, bu bizim için ilk olarak önümüzdeki yıl, yani 1 yıl sonra hissedilen bir etki olacak." dedi.

Demir cevheri, gemiden indirilip doğrudan eritme fırınlarına gidiyor. Burada cevherden çelik üretiliyor. Ve bu da 10 yıldır hiç olmadığı kadar ucuz. 

Demir cevheri Anglo American, BHP Billiton, Rio Tinto ve Vale gibi önde gelen madencilik şirketlerinin karlılığı için büyük bir önem taşıyor.


EmlakKulisi.com - http://www.dw.com/tr



Geri Dön