06 / 05 / 2024

Demir cevheri fiyatları serbest düşüşe geçti!

Demir cevheri fiyatları serbest düşüşe geçti!

Demir cevheri fiyatları hızlı bir şekilde güç kaybediyor. Fiyatlar bu hafta psikolojik 50 doların altına indi. Bu seviyedeki sert satışlar fiyatları 44.90 dolar/tona çekti.



Çelik üretiminin en önemli hammaddesi demir fiyatları adeta çakıldı. Fiyatlar önceki gün, fiyat kayıtlarının tutulmaya başlamasından bu yana en büyük günlük düşüşünü gösterdi ve yüzde 11’lik bir kayıpla yedi yılın en düşük seviyesine indi. Fiyatların serbest düşüşe geçmesinin en önemli nedeni talep tarafındaki bozulma ve Çin başta olmak üzere uluslararası piyasalarda yaşanan sarsıntının ekonomiye olumsuz etki edeceği korkusu. emir cevheri fiyatları hızlı bir şekilde güç kaybediyor. The Steel Index’e (TSI) göre, %62 Fe içerikli demir cevheri referans fiyatı 44.10 dolar/tona indi. Çin teslimi demir cevheri fiyatının tonu sadece bir günde 5.6 geriledi. TSI’nin fiziksel demir cevheri satışlarını kayıt altında tuttuğu 2008 yılından bu yana fiyatlarda yüzdesel olarak en büyük günlük düşüş meydana geldi. 


Son satış dalgasının başladığı 24 Haziran’dan bu yana fiyatlar yüzde 25’in üzerinde değer kaybetti. 2015 yılı boyunca düşüş yüzde 30’dan fazla. Son bir yıl içinde ‘arz tsunamisi’ nedeniyle fiyatlarındaki kayıp yüzde 55 olarak hesaplanırken, 2 Şubat 2011’de fiyatların zirve yaptığı 191.70 dolar seviyesinden bu yana ise fiyat endeksi yüzde 80’e yakın değer kaybetti. Çin’de Dalian Emtia Borsası’nda vadeli fiyatlar rekor düşük seviyeye indi. 


Fiyatlarda düşüş sürecek

 

Bu hafta başında demir cevheri fiyatlarının 50 dolar/tonun altına inebileceğini bildiren ve tahminleri doğru çıkan Goldman Sachs, çelik sektöründeki karların düşmesinden ve Avustralya, Brezilya´- nın arz maliyetlerini azaltmasından dolayı demir cevheri fiyatlarını aşağı yönlü görüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde demir cevheri fiyatlarının 49 dolar/ton ve dördüncü çeyreğinde 48 dolar/ tona ineceği tahmin ediliyor. Demir cevheri fiyatlarının yılın ikinci yarısında düşüşünü sürdüreceği beklentisine katılan başka uzmanlar da var. Investec Bank’a göre, ekonomik ve arza bağlı faktörlerden dolayı demir cevheri fiyatlarının performansının yavaşlaması bekleniyor. Ancak banka nisan ayındaki 54.50 dolar/ ton olan fiyat tahminini sürdürdüğünü belirtti. 


Çin fiyatlarda baskı yaratacak 


Çin’de demir cevheri üretiminin artmasının, fiyatlarda toparlanmayı engellediği düşünülüyor. Sucden Financial analistlerine göre, Çin büyümesine dair görünüm cevherinin gidişatı hakkında baskın etki gösterecek. Kamal, spot demir cevheri fiyatlarının üçüncü çeyrekte esaslı bir baskı altında kalmasını bekliyor. Citigroup, yayınladığı bir raporda, demir cevheri pazarında baskı yaratan üç faktörü şöyle sıraladı; Çin’in zayıf çelik talebi, maliyet defl asyonu, tüccarlar ve çelik dökümhanelerinde kaldıracın artması. Yılın ilk beş ayında Çin’in çelik üretimi geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1.3 azalarak 339 milyon tona geriledi. Raporda, ülkenin çelik üretiminde düşüşün süreceği öngörüldü.


Birçok ülkenin ithalatı azalıyor


Sanayi devi ülkelerin demir cevheri ithalında azalma, talepteki değişimin önemli bir göstergesi. Japonya’nın demir cevheri ithalatı mayıs ayında yıllık yüzde 14 azaldı. Japonya'da açıklanan verilere göre, demir cevheri ithalatı belirtilen ayda 9,61 milyon ton oldu. Almanya’da demir cevheri ithalatı mart ayında yıllık yüzde 8.2 arttı. Ancak Eurostat tarafından açıklanan tahminlere göre, belirtilen ayda 3.82 milyon ton demir cevheri ithalatı gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde ise demir cevheri ithalatı yıllık yüzde 11.4 düşüşle 9.97 milyon tona geriledi. Fransa’nın demir cevheri ithalatı nisan ayında yıllık yüzde 9.6 azaldı. Demir cevheri ithalatı 1.29 milyon ton oldu. Ocak- Nisan döneminde ise ithalatı yüzde 9.9 azalarak 5.2 milyon tona geriledi. Çin’de vadeli inşaat demiri fiyatları azalan talep endişeleriyle rekor düşük seviyeye geriledi. Çin ekonomisindeki yavaşlama sanayi talebini etkiledi ve Çinli çelik üreticilerinin üretimi azaltma planlarının fiyatları daha da aşağıya çekeceği düşünülüyor.


30 dolara kadar inebilir


Demir cevheri fiyatlarında henüz tam dip görülmediği belirtildi. Citi tahminine göre, bu yılın ikinci yarısında demir cevheri fiyatları 30 dolar’a doğru düşüşüne devam edecek. Citi, bu yıl 120 milyon tondan daha fazla yeni tedariğin ekleneceğini düşünürken, çelik talebinin çok güçsüz seyretmesinden endişe duyuyor. Marjlarından etkileneceği beklentisiyle bu yıl için demir cevheri fiyat tahmini 51 dolardan 50 dolar/tona indirildi. Demir cevheri Anglo American, BHP Billiton, Rio Tinto ve Vale gibi önde gelen madencilik şirketlerinin karlılığı için büyük bir önem taşıyor.



Dünya




Geri Dön