10 / 05 / 2024

Deniz Karataş: Seçim süreci konut faizlerini etkiliyor!

Deniz Karataş: Seçim süreci konut faizlerini etkiliyor!

Her seçim öncesi ve sonrasında konut faizlerinde birtakım iniş ve çıkışların yaşandığını belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "Yapılacak olan yatırımların seçim atmosferinden etkilenmemesi mümkün değil" dedi.



Ülkemizde konut satışlarında geçen yıla göre azalma olduğunu ifade eden Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu'nun (TİMFED) Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, 'Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de 2015 Ocak ayında 86 bin 167 konut satıldı. Türkiye genelinde konut satışları 2015 Ocak ayından bir önceki yılın ay m ayına göre %1,7 oranında azalarak 86 bin 167 oldu" dedi.


"EN BÜYÜK PAY İSTANBUL'UN" 

Konut satışlarında İstanbul 16 bin 587 konut satışı ile ilk sırada yer aldığını belirten Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, "İstanbul, %19,2 oranı ile en yüksek paya sahip olan il durumunda. Türkiye'de konut satışları 11 aylık dönemde geçen yıla oranla yaklaşık %10'lük bir artış gösterdi" şeklinde konuştu. 


' YATIRIMLAR SEÇİMDEN ETKİLENİR" 

Seçim atmosferin konut satışlarını ve faizlerim etkilediğinin altını çizen Başkan Deniz Karataş, "2014 yılı içerisinde faizlerin zaman zaman tekli rakamlardan yani % 1 'in altındaki rakamlardan bazen de % 1,30 oranlara yaklaştığı dönemler yaşandı. Faiz oranın %1,30 olması bazı durağanlıkları beraberinde getirdi. 


2014 bilindiği gibi çok önemli iki seçim gerçekleşti. Mart seçimleri öncesinde % 1,30'lan bulan konut kredilerin faiz oranları mart seçimlerinden sonra düşmeye başladı. Son ol ar ak Ağustostaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yine %1'in altındaki seviyelere yani %0,80-90 oranlara döndü. Yapılacak olan yatırımların seçim atmosferinden etkilenmemesi mümkün değil" dedi. 


"KONUT ALIM SATIMLARI TEŞVİK EDİLMELİ" 

Yaklaşan seçim öncesi konut faizlerin birtakım yükselebileceğine dikkat çeken Karataş, "2015 yılı içerisinde genel seçimle karşı karşıyayız, seçime aylar kala konut faizlerinde birtakım yükselme ve belirsizliklerin olması muhtemeldir.


Bu durum eşyanın tabiatında vardır. Umuyorum ki konut kredilerinin faizi %1 seviyelerinde devam eder, vatandaşlarımıza da bir teşvik olmuş olur. Böyle olursa konut alım ve satımlarında artışların olacağı görülebilir" diye konuştu. 


"KONUT İHTİYACI VAR" 

Yatırımcıların ve yeni konut alacakların önünün mutlaka açılması gerektiğini ifade eden Başkan Deniz Karataş, "Ülkemizin %30'unun üzerindeki nüfusun kendi dairesine sahip olmadığı gerçeği biliniyor. Faiz oranları beklenen seviyelerde olursa yeni konut sahipleri için bir fırsat olur. Yeni daire ve yatırımcıların önü açılmış olur. 


Türkiye genelinde 2014 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayından %16'lık bir artış mevcut. Toplam 134 bin 666 konut satıldı, bunların 26 bin 698 İstanbul'da, 14 bin 794'ü Ankara'da, 8 bin 482 ise İzmir'de satıldı. Rakamsal verilere bakıldığında konut ihtiyacının var olduğu ve süregeldiği açıkça ortadadır. Teşviklerin gerek faiz yönüyle gerek yabancı yatırımcıları ülkemize çekebilmek adına devam etmesi elzemdir" dedi. 


"SEÇİMLERİ UFAK HASARLA GEÇMEK İSTİYORUZ" 

Antalya'da yabancılara konut satışında bir azalma olduğunu ve bunun ekonomiyi çok etkilemeyeceğini vurgulayan Karataş, "Kentimizde yabancılara yapılan satışlarda Ocak 2015 yılında 392 konut satışı yapıldı. 2014 yılının Ocak ayma bakıldığında 464 konut satışı gerçekleşmiş. Gecen yıl ile bu yıl arasında yaklaşık 100 yakın bir konut satışı azalmış durumda. 


Kentimizde 2013 yılı içerisinde Ocak ayı verilerine bakıldığında 448 konut satışı yapmışız. Antalya'da yaklaşık rakamsal olarak 400'lü konut satışları mevcut. Aradaki fark olarak görülen rakamlar ekonomimizi çok fazla etkilemez. Bizim sektörü ve bize bağlı sektörleri en çok etkileyecek faktör, önümüzdeki milletvekili seçimleridir. Seçimin kazasız belasız ve ufak hasarlı olarak geçmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön