10 / 05 / 2024

Deniz Karataş: Turizm inşaattan geçer!

Deniz Karataş: Turizm inşaattan geçer!

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın patent ödülleri konuşmasında inşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiş demektir' cümlesini değerlendirdi..



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın patent ödülleri konuşmasında inşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiş demektir' cümlesini değerlendiren Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, "İnşaat sektörün ülkemize katkısı %25'tir. Bu sektör Türkiye'nin olmazsa olmazıdır" dedi. 


İnşaat sektörünün ülkemizdeki vasıfsız işçilere de istihdam oluşturduğunu ifade eden Antalya Müteahhitler Demeği Başkanı Deniz Karataş, "Sektörümüzün ülkemize katkısı %25tir. İnsana dayalı işgücü %60 tır. Antalya'da SGK' ya kayıtlı 400 bin işçinin 100 bini inşaat sektörünün çalışanıdır. Bu çalışan arkadaşlarımızın içerisinde çok hünerli olmayan arkadaşlarımıza da istihdam sağlıyoruz. 


Başka sektörler gibi yabancı dil bilmesi ya da başka el sanatlarını biliyor olmalarına da gerek yok. Vasıfsız işçiye de bıı ülkede yardımcı oluyoruz. Bu arkadaşlarımıza da ekmek vermeliyiz. Yokluk mertliği bozdurur Vasıfsız işçilerimiz bizden ekmek görmemesi halinde ülke barışı bozulur. Bu arkadaşlarımız kamını doyurmak zorunda olduğu için yasa dışı işlere bulaşır. Bu işçilere biz bir şekilde hayatlarını devam etmelerini sağladığımıza göre, inşaat sektörü toplum barışı açısından önemli bir noktadadır" şeklinde konuştu. 


"CARİ AÇIĞI İNŞAAT KAPATIYOR" 

Turizmin, inşaat sektörüne bağlandığını belirten Başkan Deniz Karataş, " İnşaat sektörüne bağlı 300 sektörünün hareketinin lokomotifi müteahhitliktir. Başbakanımızın dediği gibi 'sanayileşme olacaksa inşaat olmak zorundadır'. İnşaat olmadan otelin fiziki yapısı yapılmadan onun içinde turizm yapılmaz. İnşaatı sanayiden ayıramayız. Turizm inşaattan geçmektedir. Yabancıya yapılan konut satışlarında, ülkeye döviz girdisi sağlanması ile can açık kapanmaktadır. Can açığı kapatan, turistlerin kalacağı oteli üreten inşaat sektörüdür. Bu sektör Türkiye'nin olmazsa olmazıdır" diye konuştu. 


"DESTEK İSTİYORUZ" 

Sektörde yer alan kişilerin işlerini dürüst şekilde yapması gerektiğini vurgulayan Karataş, "Sektöre giriş çıkışların bile kriterleri vardır. Çürük elmaların ayrılmaları lazım. Biz hiçbir zaman bir daireyi 3-5 kişiye satan müteahhit istemiyoruz.  Maket aşamasında daire satıp da ileride sözünden cayan müteahhit istemiyoruz. 


İşimizi düzgün yapmalıyız. İşimizi yanlış yapanların da sektörden ayıklanmasını sağlamalıyız. Bu denetimlerinde birbiri ile uyumlu olması gerekir. İnşaatla ilgili sacın ayaklan tam olmalıdır. Tüm inşaat ve imarla ilgili kanunlar çelişmemelidir. Müteahhittin gösteremediği bazı giderler vardır. Örneğin; sız imar kanununda yapı denetim hizmet bedelini müteahhitten aldığınızı biliyorsunuz ama arsa sahibi öder yazılıyor. %99 bunu müteahhit öder. Ve kanunlar birbiriyle çelişti. Dolayısıyla bu tür düzenlemelere ihtiyaç var ve destek istiyoruz" dedi. 


Akdeniz'de Yeni Yüzyıl


Geri Dön