Denize hafriyat dökümüne takip geliyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan çevresel yönetim projesiyle liman, marina, balıkçı barınağı gibi inşaatların yapımında ortaya çıkan hafriyatların kullanım, döküm ve bertaraf alanları belirlenecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan projeyle liman, marina, balıkçı barınağı gibi inşaatların yapımında ortaya çıkan hafriyatların kullanım, döküm ve bertaraf alanları belirlenecek. Geliştirilecek sistemle döküm yapılan deniz alanlarının durumu takip altında tutulacak.
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, denizcilik sektöründe ortaya çıkan hafriyatların kontrol altına alınması amacıyla "Deniz Dip Tarama Uygulamaları ve Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Projesi" hazırlandı.
Türkiye'de 233 liman, 40 marina, 400 balıkçı barınağı bulunurken, yeni deniz inşaatları ve nehir ağzı taramalarında ortaya çıkan hafriyatlar sorun olmaktan çıkacak.
Projeyle bu hafriyatların denize boşaltım alanları belirlenecek. Ayrıca karada kullanım ve bertaraf sahaları da tespit edilecek.
Proje kapsamında geliştirilecek izleme sistemiyle de döküm yapılan deniz alanların durumu sürekli takip altında tutulabilecek.
Bütçesi 7 milyon 854 bin lira olan proje, yaklaşık 36 ayda tamamlanacak.
Proje, TÜBİTAK'ın yanı sıra Çevre ve Temiz Üretim, ODTÜ Deniz Bilimleri, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri enstitüleri ile Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği, Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği, Namık Kemal Üniversitesi Çevre Mühendisliği, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı, Deniz Bilimleri ve İnşaat Mühendisliği, Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesinin desteğiyle hayata geçirilecek.
AA