Depozito bankaya mı yatırılacak?
Depozito, kiracı tarafından mal sahibine veriliyor. Güvence bedeli olarak nitelendirilen depozito ile ilgili esaslar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, depozito bankaya mı yatırılacak? İşte yanıtı..
Depozito bankaya mı yatırılacak?
İşyeri ve mesken gibi gayrimenkul kiralamalarında; kullanım sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra gayrimenkul sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar depozito olarak karşımıza çıkıyor.
Depozito, kiracı tarafından mal sahibine veriliyor. Güvence bedeli olarak nitelendirilen depozito ile ilgili esaslar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.
Kanunen, konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelinden yüksek olamıyor.
Mal sahibine depozito nasıl ödenecek? Depozito bankaya mı yatırılacak?
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor. Kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor.
Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Son kira depozitoya sayılır mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com