Kent Haberleri

Deprem bölgesinde kaç konut teslim edilecekti, kaç konut teslim edildi? 

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 şubat depremleri sonrasında konutların 1 yıl içerisinde teslim edileceği belirtilirken, Temmuz itibarıyla teslim oranı yüzde 10'un altında kaldı. İşte konu ile ilgili merak edilen detaylar...

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen 6 şubat depremleri sonrasında “Bir sene içerisinde konutları teslim etme” sözü verilmişti fakat yeni hedef 2025 yılının son ayları şeklinde belirledi. Bir sene içerisinde belirtilen konut sayısına ulaşılamazken teslim oranları ise bu ay itibarıyla yüzde 10’un altında kaldı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre şu an için 260 bin konut ihtiyacı bulunan Hatay’da yalnızca 10 bin 800 konut sahiplerine teslim edildi. İşte konu ile ilgili detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerden sonra “Bir senede 319 bin konut ve köy evini yapacağız. Bir sene içerisinde biz bu kalıcı konutları bitirerek hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Toplamda 650 bin konut yapacağız” demişti.

Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar imzalı habere göre Hatay Depremzede Derneği Yönetim Kurulu’ndan Ece Doğru konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada anahtar teslimi gerçekleştirilen konutların alt ve üstyapı düzenlemelerinin bile yapılmadığını dile getirdi. 

Hatay Depremzede Derneği Yönetim Kurulu’ndan Ece Doğru açıklamasında “İki senedir kış aylarında konteynerlerde, çadırlarda yaşayan bizler üçüncü bir kışı daha bu biçimde geçirme tehdidi ile karşı karşıya bırakılıyoruz. Bizler kalıcı konutlarımızı acilen ve ücretsiz istiyoruz. Rezerv alan içerisindeki hasarsız binalarımızın yıkılmasını istemiyoruz” diye konuştu.

‘BETONUN KALİTESİ GEREKENİN YARISI’

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan, 219 kişinin hayatını kaybettiği Hatay Antakya’daki Atilla Eren Apartmanı soruşturmasında hazırlanan iddianame 5 Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Söz konusu iddianamede yer alan bilirkişi raporunda binadan alınan örneklerde beton kalitesinin olması gereken değerin yarısı kadar olduğuna, bina statiğine ve proje dışına çıkıldığına değinildi.

Raporda ayrıca “Yapısal performans analiz sonuçları değerlendirildiğinde yapının imalatının olması gerektiği asgari kalitede bile yapılması halinde yapıda sadece kısıtlı hasarların meydana gelebileceği” belirtildi. 

 

Hükümet en düşük emekli maaşı için hazırlıkları başlattı: En düşük emekli maaşı en az 12 bin TL olacak!

TÜİK'e göre kira 5 bin 845 TL! Bu hesap nasıl yapılıyor? 

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalktı, konut piyasası karıştı!