13 / 05 / 2024

Deprem bölgesindeki müteahhitlerden hükümete çağrı!

Deprem bölgesindeki müteahhitlerden hükümete çağrı!

Deprem bölgesinde yeni yapılacak konutlarla ilgili hükümet ilk adımları atarken, müteahhitlerden de önemli bir çağrı geldi. Kamu müteahhitleri, konutların bir senede bitirilmesi için ilginç bir talepte bulundu.



“FİYATLAR YÜKSELİYOR!”

TOKİ’nin, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illerde ihalelere çıktığını ancak burada ham madde konusunda stokçuluk olması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Şimşek, Müteahhitlerin korktuğu tek şey bu. Mesela, yalıtım malzemeleri için '1 yıldan önce teslimat yapmayız' denilmekte. Deprem bölgedesindeki demir çelik tesislerinin hasar alması bahane edilerek demir fiyatlarında yükseliş yaşanmakta. Malzeme ve ham madde tedarikinde yaşanan bu durum, müteahhit firmaları ürkütüyor” diye konuştu.

Deprem bölgesindeki müteahhitlerden hükümete çağrı!

Şimşek, TOKİ’nin 400-500 konutluk paketler halinde ihale açtığını hatırlatarak, “Yapılacak bu konutların hızla bitirilmesi için daha küçük parçalar halinde ihaleye çıkılmasını öneriyoruz” diyen Şimşek, inşaatların 1 yıl içinde bitirilmesi için tek bir müteahhide yüklenmek yerine birçok müteahhide işleri paylaştırmanın daha doğru olacağını iddia ederek, “500 konutluk işi kaldırabilecek firmalar var ama daha küçük parçalar halinde ihaleye çıkılırsa daha hızlı bitirilmiş olur” şeklinde konuştu.

“ZEMİN ETÜDÜ SORUNU YAŞANIYOR”

TOKİ konutlarında "tünel kalıp" şartı bulunduğunu hatırlatan Şimşek, sanayide bu malzemenin üretimine hız verildiğinde, konutların daha hızlı bitirileceğini söyledi.

Konut yapımında müteahhitlik hizmeti yanında zemin etütlerinin de yapılmasının önem taşıdığını vurgulayan Şimşek, "TOKİ konutlarında zemin etütleri zaten yapılıyor. Bunan dolayı depremde de TOKİ konutları etkilenmedi. TOKİ’nin yaptığı konutlar çok katlı olmadığı ve perde beton kullanıldığı için de etkilenmedi fakat özel sektör konutlarında müteahhit işini iyi yapsa dahi zemin etüdü olmadığı için sorun yaşanıyor. Aynı zamanda da tarım alanlarında yapılaşmadan kaçınılmalı."


Geri Dön