Konut sektöründen hükümete çağrı yapıldı!
Dün Marriott Hotel Asya 'da 3' üncüsü gerçekleştirilen İnşaat ve Konut Konferansı, gayrimenkul ve konut sektörünün temsilcilerinin hükümete çağrılarda bulunduğu bir platforma dönüştü ve istekler belirlendi.
Hatırlanacağı üzere konutta KDV oranları kademeli olarak yüzde 8 ve yüzde 18, kentsel dönüşüm yasası kapsamındaki projelerde ise yüzde 1 olarak düzenlenmişti. Sektörün üzerindeki vergi ve harç yükünün toplam maliyetin yüzde 30'lanna vardığına işaret eden sektör temsilcileri, aynı zamanda haksız rekabete de neden olan farklı KDV oranlannın sabitlenmesini istiyor. Öte yandan yine geçtiğimiz yıl yasalaşan ve yönetmelikleri yapılarak yürürlüğe giren Tüketici Yasasında da revizyona gidilmesini isteyen sektör, tüketicinin yanı sıra üreticinin de korunmasına olanak sağlayacak bir yasaya ihtiyaç olduğunu ifade ediyor.
'Tüketici kadar üretici de korunsun'
inşaat ve Konut Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan İNDER Başkanı ve Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, geçtiğimiz yıl tüketici yasasının çıktığını hatırlatarak, bunun yanında üreticiyi de destekleyenAoruyan düzenlemeler beklediklerini kaydetti. "Tüketici daima bizlerin velinimeti olmuştur.
Tüketiciye ürünü satarken gösterdiği ilgi ve alakayı satış sonrası da gösterebilen ürününün arkasında duran firmalar daima kazanmıştır" diyen Nazmi Durbakayım, "Sektördeki çürük elmalann verdiği zararlar, tüm sektöre mal edilmeye çalışmamalı. Çıkan Tüketici Kanunu' ve yönetmeliği tamamen kötü örneklere karşı tedbir alma endişesi ile düzenlenmiş. Üreticinin haklarını koruyacak bir kanunun hazırlanması gerekir. Böyle bir çalışma yapılmaz ise tüketicilerin yaşadığı mağduriyet üreticilerin yaşayacaklannın yanında hiç kalır" değerlendirmesini yaptı.
Nazmi Durbakayım bu yasal düzenleme içinde imar haklannın müktesap hak olarak kabul edilmesi, cayma hakkının kötüye kullanımının engellenmesi, haksız rekabete neden olan karalama ve dedikodulara yaptınm uygulanması gibi maddelerin bulunması gerektiğini vurguladı.
Durbakayım, konuyla ilgili taleplerini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı na sunacaklannı ifade etti.
'Vergi yükü kaldırılsın'
Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO'su Hasan Rahvalı da, kamunun gayrimenkul ve konut sektörüne bakışının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Konut sektöründe vergi yükü çok ağır. Ekonominin lokomotifi olan bir sektör maalesef teşvik görmüyor.
Tersine üzerine yük bindiriliyor. KDV, diğer vergiler ve harçlar eklendiğinde toplam vergilerin oranı yüzde 30'u aşıyor" dedi. Rahvalı geçtiğimiz hafta Sapanca'da KONUTDER üyeleri olarak bir araya geldiklerini ve bir dizi karar aldıklarına değindi. Rahvalı, dünya ülkelerinden örnekler vererek, konutta KDV oranlarının Fransa'da yüzde 5.5, italya'da yüzde 4, Belçika'da yüzde 5, Dubai'de ise yüzde 0 olduğunu kaydetti.
KONUTDER ortak çalıştay istiyor
KONUTDER olarak Türkiye'nin orta getirt uzağından kurtulması için konut ve inşaat sektörün önünün açılması gerektiğini düşündüklerini dile getiren Rahvalı, "Kamunun kamusal fayda konusundak, bakışında köklü bir revizyona ihtiyacı var. Kamusal fayda sadece 3-5 kuruş harç ve vergi almak değil. KONUTDER olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile aörüşmelerimiz oldu. Görüşlerimizi bir kez dana ileteceiz. Şubat ayında bakanlıkla müşterek bir V çalıştay gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.
Konutta KDV sabiti yüzde 8 olsun
Hasan Rahvalı, KONUTDER olarak taleplerini şöyle sıraladı: "KDV iadesi istemiyoruz, konutta KDV'nin sabit yüzde 8 olmasını talep ediyoruz. Ayrıca, arsada KDV yüzde 1 olsun. Makul ölçüde rant vergisi konulsun, arsa değer artışları vergilendirilsin. Böylelikle arsaların piyasaya arzının önü açılsın. KDV'nin sabit yüzde 8 olmasını talep ediyoruz. Arsalarda yüzde 1 olsun. Makul ölçüde rant vergisi olsun. Arsada kademeli vergilendirme getirilsin arsa değer artışından. Bu arsanın piyasaya arzını kolaylaştıracaktır" diye konuştu.
Posta