28 / 04 / 2024

Deprem bölgesine inşa edilen konutlar, Bitlis'teki yapı malzemesi üretimini 2,5 kat artırdı!

Deprem bölgesine inşa edilen konutlar, Bitlis'teki yapı malzemesi üretimini 2,5 kat artırdı!

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerin yıkıma yol açtığı illerde binlerce deprem konutunun yapılması, Bitlis'teki bims (yapı malzemesi) üretimini 2,5 kat artırdı.



Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerden sonra vatandaşların kalıcı barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla konutlar, bims ihtiyacının da artmasına sebep oldu.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Türkiye ponza rezervinin büyük kısmına sahip Bitlis'te, deprem bölgesinden gelen taleplerin karşılanması amacıyla hem yeni fabrikalar kuruldu hem de mevcut fabrikalar üretimlerini de artırdı.

Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerden önce şehirdeki 20 fabrikada aylık yaklaşık olarak 20 milyon bims üretimi yapılırken, şu anda fabrika sayısı 50'ye, aylık bims üretimi de 50 milyona yükseldi.

Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Bitlis İnşaat Malzemeleri ve Bims Üretim Fabrikaları Kooperatifi Başkanı Baver Gökçe, Anadolu Ajansı muhabirine, Türkiye'deki ponza rezervinin büyük bölümünün Bitlis'e bulunduğunu belirtti.

Açıklamasında ponzanın 200 farklı sektörde kullanıldığına değinen Bitlis İnşaat Malzemeleri ve Bims Üretim Fabrikaları Kooperatifi Başkanı Baver Gökçe, "Şu anda ponzayı ağırlıklı şekilde bims üretiminde değerlendiriyoruz. Hafif olan bims, ses ve ısı yalıtımı açısından da oldukça verimli. Yapıya binen yükü ciddi anlamda düşüren örtücü bir malzememiz. Bu sebeple çok tercih ediliyor." diye konuştu.

Deprem bölgesine inşa edilen konutlar, Bitlis teki yapı malzemesi üretimini 2,5 kat artırdı!

TALEPLER YETİŞMİYOR

Yaptığı açıklamada Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük bir yıkıma neden olduğunu ve binlerce insanın evinin yıkıldığını dile getiren Bitlis İnşaat Malzemeleri ve Bims Üretim Fabrikaları Kooperatifi Başkanı Baver Gökçe, şunları söyledi: "Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremin yaralarını daha hızlı sarabilmek amacıyla gecemizi gündüzümüze katarak bims üretip deprem bölgelerine yetiştirmeye çalışıyoruz. İnşallah halkımızın, devletimizin ve üreticilerimizin el birliğiyle en kısa zamanda bu yaraları saracağız. Şehirde toplam 20 fabrikamız vardı fakat şu anda 50 fabrikamız mevcut. Ona rağmen talepler yetişmiyor. Geçen sen 20 fabrikayla aylık 20 milyon üretim yaparken şu anda 50 milyonu bulduk ama yine de yetersiz."

Açıklamasında Bitlis'te üretilen bimsin Nevşehir ve Kayseri bölgelerindekilere göre daha hafif olduğunu dile getiren Bitlis İnşaat Malzemeleri ve Bims Üretim Fabrikaları Kooperatifi Başkanı Baver Gökçe, "Kum ve toprak oranı düşük, ponza oranı yüksek olduğu için de oldukça rağbet görüyor. Ağırlıklı şekilde Gaziantep, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa, Batman, Bingöl, Mardin, Muş, Hatay, Kahramanmaraş ve Elazığ'a bims gönderiyoruz." diye konuştu.

FABRİKALAR GECE GÜNDÜZ ÜRETİME DEVAM EDİYOR

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre ponza ocağı ve bims fabrikası sahibi Ali Adabağ da depremden sonra sektörel olarak bölgedeki fabrika sayısında ciddi artış olduğunu söyledi.

Söz konusu bu artışla Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'a kadar sevkiyatın devam ettiğini dile getiren Adabağ, şöyle konuştu: "Bims, bu bölgeye çok ciddi istihdam alanı yarattı. Söz konusu bölgede halen fabrikalar kuruluyor. Her fabrika yaklaşık olarak da 20 kişiye istihdam sağlıyor. Bu da bölgemize ekonomik değer katıyor. Ekibimizle beraber günlük 25-30 bin bims üretimi yapıyoruz. Geçen sene inşaat sezonu durgun geçti. Durma noktasına geldiğimiz zamanlar da oldu. Sahada stokumuzu tamamladıktan sonra ara vererek yeniden üretime devam ediyorduk ama bu sene bütün fabrikalar gece gündüz demeden bims üretimine devam ediyor."

Düzce'de konut imarlı iki arsa satılacak! İhalesi 19 Aralık'ta!

Milli Emlak'tan Isparta'da konut imarlı arsa!

Son dakika! Malatya'da 4.5 şiddetinde deprem!


Geri Dön