Deprem, Bursa'nın kapısına dayandı! Hemen kentsel dönüşümün tamamlanması lazım!
Son günlerde Bursa’ya yakın kentler ve bölgelerden deprem haberleri gelirken Bursa halkı korku içinde bekliyor. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık Bursa'da kentsel dönüşümün hemen tamamlanması gerektiğine vurgu yaptı.
Bursa'ya yakın illerde meydana gelen depremler bursa halkını tedirgin etmeye başladı. Halk panik halinde haberleri takip ederken, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık, Bursa’da hemen kentsel dönüşümünün tamamlaması gerektiğinin altını çizdi.
Olay.com.tr yazarı Ahmet Emin Yılmaz bugünkü köşesinde, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık’la Bursa'daki kentsel dönüşüm sohbetini kaleme aldı.
HEMEN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TAMAMLANMASI LAZIM
Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık, “Bursa’nın çevresindeki hareketlilik, depremin Bursa’nın kapısını çaldığını, hatta zorladığını gösteriyor. Kaybedilecek zaman yok. Bursa’nın hemen kentsel dönüşümünü tamamlaması lazım.” dedi.
''YEREL YÖNETİMLER YAPIYOR VE İYİLER''
Kentin geçmişten gelen kötü yapılaşmayı aşabilmesi için de kentsel dönüşüme gerek olduğunu vurgulayan Işık, “Kentsel dönüşümler sosyal dönüşümü de getirir, yaşam kalitesi artar” dedi.
5 büyük depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inceleme için görevlendirilen ekiplerde yer alan Işık’la sohbet ederken, “Kentsel dönüşüm acilen gerekli, ama yerel yönetimler de yapıyorlar ve iyiler” ifadeleri kullandıldı.
ÖNLEM ALINMAZSA KÖTÜ HİKAYELER YAZILACAK
“Unutmayalım ki, bu şehrin hikayesini yazması kimseden beklenmiyor.'' diyen Işık, bu şehrin hikayesinin asırlar önce yazıldığını ancak, deprem öncesi yeterince dönüşümü sağlanmazsa kötü hikayelerin yazılacağını açıkladı.
50 YAŞIN ÜSTÜNDE BİNALAR VAR!
Işık kentsel dönüşüm ile ilgili şu örneği verdi: “Düşünün… Kanser uzmanı doktorsunuz. En sevdiğiniz arkadaşınızın annesi kanser. İyileştireceğinizi biliyorsunuz, ama hasta sizin değil.” diyerek Osmangazi'nin doktorunun kendisi olduğunu ve burayı ayağa kaldırabileceğini açıkladı.
Bazı semtlerde 50 yaşın üstünde binaların olduğuna dikkat çeken Işık, mühendislik almadan oluşan mahalle ve semtler büyük bir depremde binlerce kişinin yaşamını kaybettiği yerlerin olabileceğini söyledi.
Bilim insanları, 6-6.5’luk depremin Osmangazi’yi yıkacağı konusunda uyardığını belirten Işık yenilenmeyen binalar en büyük tehlike olduğunu ve kentsel dönüşüm yaparak hayatların kurtarılmasını vurguladı.
O ilde 27 bin konut mart ayında hak sahiplerine teslim edilecek!
|