15 / 05 / 2024

Deprem felaketi bu tarım ürünlerini de vurdu!

Deprem felaketi bu tarım ürünlerini de vurdu!

Deprem felaketinin yaşandığı bölgede sulama garantisi olmaması nedeniyle tek ekim çağrısı yapılırken depolardaki hasarlar ve TMO’nun fiyat açıklamaması pamuk, buğday ve mısırda alarm durumu oluşturdu. 2023’te toprağa tek ürün ekmeye hazırlanan deprem kentleri kalkınma bölgesi olmayı istiyor.



Alıcılar piyasaya çıkmadığında problem yaşanır. En son bize gelen bilgilere göre, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Antakya'da şube dışında silo açmayacağını öğrendik. TMO alıcı pozisyonuna geçmezse, ürün satacak pozisyonda olmazsa zaten çiftlik fabrikaları olsun, un fabrikaları olsun, depolama sorunu meydana gelecek. İster istemez piyasada talep olmayacak. Arz fazla olacak. Bu da fiyatlara doğrudan yansımış olacak. Bu bizi çiftçiyi tedirgin eden bir durum. Daha vaktimiz varken yetkililerin buna bir önlem almasını talep ediyoruz. 30 gün sonra buğday biçilecek. Fakat buğdaya fiyat alamıyoruz” dedi.

Deprem felaketi bu tarım ürünlerini de vurdu!

61.3 MİLYAR TL'LİK GELİRİN 3'TE 1'İ HASARDA

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı raporuna göre, 2021 yılından itibaren deprem felaketinin yaşandığı bölgenin GSYH'ye katkısı 713.9 milyar TL oldu. Bu tutarın yüzde 8. 6'sına denk gelen 61.3 milyar TL tarım sektöründen sağlandı. Türkiye’nin tarımsal hasılasının yüzde15.3 oranı depremden illerinde üretilirken, Gaziantep dışında kalan kentlerde tarımın ekonomi içindeki payı ülke ortalamasının üzerinde seyrediyor. Yine rapora göre bölgede tarım sektöründe yaşanan zararların toplamı ilk tespitlere göre 24.2 milyar TL (1.3 milyar dolar) bandında hesaplandı.

Mevsim kurak geçince zeytinyağı fiyatları tavan yaptı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı sürpriz bir kararla tam 3220 personel alacak! Hemen bakın!

Annelere müjde! ŞOK’ta bebek bakım örtüsü 35 TL’ye, bebek bezi 194 TL’ye, ıslak havlu 17 TL’ye düştü!


Geri Dön