28 / 04 / 2024

Deprem, iş kazası olarak kabul edilir mi? Kimlere maaş bağlanır?

Deprem, iş kazası olarak kabul edilir mi? Kimlere maaş bağlanır?

Yaşanan büyük deprem felaketi sonrası, en fazla merak edilen konulardan biri de, “depremin iş kazası kabul edilip edilmeyeceği. İşte bu konuda kafalardaki soru işaretlerini kaldıracak tüm detaylar…



Türkiye’nin Kahramanmaraş merkezli yaşadığı büyük felaketin ardından, kafalarda, depremin iş kazası olarak kabul edilip edilmediği… Peki bu durumda kimler ne tür haklara sahip olur, kimlere aylık bağlanır?..

 Deprem, iş kazası olarak kabul edilir mi? Kimlere maaş bağlanır?

KİMLER YETİM AYLIĞI ALABİLİYOR?

Deprem kendisi için iş kazası sayılan kişilerin yakınları da bu haktan yararlanabiliyor. Kız veya erkek çocuğun herhangi biri sigortalı işte çalışıyor olsa bile lise ve dengi öğrenim, çıraklık ile işletmelerde mesleki eğitim görmesi durumunda 20 yaşını, yükseköğretim görüyorsa 25 yaşını doldurmamış olması şartıyla çalışsa bile yetim aylığı hakkı kazanabiliyor.

Diğer yandan dul ve yetim aylığı başvurusu e-Devlet, gelir, aylık, ödenek talep belgesi doldurularak doğrudan SGK'ya başvurularak ya da posta yoluyla gönderilerek yapılabilmekte.

Deprem afetinde çocuğunu kaybeden anne ve baba da hak sahibi. Eş ve çocuklardan artan hisse olması durumunda aylık gelirinin asgari ücretin net tutarından az olması, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere aylık bağlanmamış olması şartıyla ölüm aylığı alabilmekte.


Geri Dön