12 / 05 / 2024

Deprem korkusu İstanbul Boğazı'nı da vurdu! Yalı sahipleri artık güvenli ve büyük rezidanslara geçiyor!

Deprem korkusu İstanbul Boğazı'nı da vurdu! Yalı sahipleri artık güvenli ve büyük rezidanslara geçiyor!

İstanbul’da beklenen büyük deprem Boğaziçi İmar Kanunu’na tabi bölgelerde yer alan konutların sahiplerini de korkuttu. Deprem korkusu İstanbul Boğazı'nı da vurdu! Yalı sahipleri artık güvenli dairelere geçiyor! 



Ekonomi Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; Boğaz bölgesindeki yerleşim yerlerinde yaşanan sorunların altını çizen Restoratör Mimar Dr. Sinan Genim, 1983'te askeri yönetim döneminde çıkan 2960 sayılı yasadan bu yana Boğaziçi öngörü bölgesinde bulunan  yapılara herhangi bir tadilat yapılamadığına dikkat çekti. 

Çok az binanın bunu yapma imkanına sahip olduğunu vurgulayan Genim, özellikle vadi tabanında inşa edilen evlerin riskli olduğunun altını çizdi. 

Açıklamasında "Çünkü buralar dolgu zemin ve bu yapıların çoğu o dönemin koşullarıyla yerinde yapılan betonlarla yapıldı. Uzunca zamandan beri de kullanılan bu yapılar için güçlendirme ile yapılacak çok şeyde yok.  Çünkü döküm teknikleri eksik, dere yatakları olduğu için zemin yapısı uygun değil" ifadelerine yer veren Sinan Genim, bu sebeple insanların tedirgin olduğuna ve pek çok kişinin 'Tabutumuzda yaşıyoruz' dediğine dikkat çekti. 

Deprem korkusu İstanbul Boğazı nı da vurdu! Yalı sahipleri artık güvenli ve büyük rezidanslara geçiyor!

Boğaziçi öngörü bölgesinin Avrupa Yakası’nda Ortaköy’den başlayıp,  Rumeli Feneri’ne kadar uzandığına, Anadolu Yakası’nda ise bu alanın Paşa Limanı’ndan başlayıp Anadolu Feneri’ne kadar sürdüğüne vurgu yapan Sinan Genim, açıklamasında "Avrupa Yakası’nda Arnavutköy, Bebek, Yeniköy’de, Anadolu Hisarı, Kavacık öngörü alanı, Çengelköy, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Paşabahçe’de özellikle yamaçlardaki ve vadi tabanındaki yapılar riskli. Dolayısıyla bu yapılar gözden geçirilmeli ve yeniden yapılmalı" dedi ve yalılara da dikkat çekti. 

Genim, yalılara ancak lokanta, otel, kafe gibi kamuya açık bir işlev üstlenmeleri durumunda hakkı verildiğinin altını çizerek "Diğer yapı sahipleri içinde durum böyle. İnsanlar bundan sonra bu işe mi girsinler? Çoğunlukla orta ve dar gelirli kitlenin yaşadığı bu bölgelerde bazıları gelip insanların bu evlerini ucuza alıyor ve gayri ahlaki şekilde yapıyorlar" açıklamasında bulundu.

Deprem korkusu İstanbul Boğazı nı da vurdu! Yalı sahipleri artık güvenli ve büyük rezidanslara geçiyor!

Boğazda 28 senedir emlakçılık yapan, Bosforce Yönetici Ortağı Ulvi Özcan da konuya ilişkin açıklamasında "Bu konu gerçekten kanayan yara” diyen Özcan, “Boğaziçi’nde zemin sağlam olmakla birlikte Boğaziçi sahil şeridinde ve öngörünüm bölgesinde binaların çoğu eski ve bakımsız" dedi ve binalarda yoğun nem sebebiyle korozyon olduğuna, seneler geçtikçe bu konunun daha da önemli hale geldiğine vurgu yaptı. 

Bu binalarda yenilenme ya da kapsamlı tadilata ihtiyaç olduğunun altını çizen Özcan, açıklamasında "Deprem gerçeği karşımızda dururken bu konuda hiçbir şey yapılmaması inanılmaz bir durum. Hem ülkenin en önemli marka değerlerinden birinin ihya edilmesi, hem de deprem gerçeğinden mağduriyetleri önlemek için hükümet ile İBB elele verip çalışmalı, aksi takdirde bu işin faturasının çok ağır olacağını düşünüyorum" ifadelerine yer verdi. 

Deprem korkusu İstanbul Boğazı nı da vurdu! Yalı sahipleri artık güvenli ve büyük rezidanslara geçiyor!

Bu düzenlemenin yapılırken düzenlemeleri önceden haber alan birilerinin rant devşirdiği bir durumun yaşanmaması gerektiğinin de altını çizen Özcan, bunun bir gecede bir düzenleme ile yasalaşmaması gerektiğinin altını çizerek, "Konuyla ilgili, bir süreç haritası çevresinde ilgili bilim insanlarının görüşleri alınmalı, dünya örnekleri incelenmeli ve süreç şeffaf ilerlemelidir. Bununla birlikte zamanımızın azlığı da dikkatlerden kaçmamalıdır" açıklamasında bulundu. 

Kahramanmaraş depreminin ardından pek çok yalı sahibinin aradığına dikkat çeken Mars Genel Müdürü Hakan Bucak, açıklamasında "Sadece bu hafta beni 4-5 yalı sahibi aradı. Deprem karşı güvenli şekilde yapılmış 500 metrekarelik büyük ve güvenli rezidans daire arıyorlar. Çünkü boğazdaki bu yapılar en az 40-50 yaşında" ifadelerini kullandı ve Boğaziçi İmar Kanunu sebebiyle bu binaların güçlendirilemediği veya güçlendirilme için gerekli izinlerin alınmasının çok zaman aldığını dile getirdi. 

Marmara Denizi'nde deprem! AFAD 3.9, Kandilli 4.2 açıkladı! Son dakika! 

Türkiye'de deprem tehlikesi olmayan yer yok! Prof. Dr. Süleyman Pampal tek tek açıkladı: Şimdi buralara dikkat edilsin!

İstanbul'daki 1.5 milyon konut nereye taşınacak? Bakan Kurum tek tek açıkladı! 


Geri Dön