Deprem nedeniyle Türkiye ekonomik krize girer mi? İşte yanıtı!
Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan ve yüzyılın en büyük facialarından biri olduğu bildirilen depremlerin ardından, “Türkiye ekonomisi krize girer mi?” sorusu da akıllara geldi. Peki şu an itibarıyla can kayıplarının 7 bini, yaralı sayısının ise 40 bini aştığı bu felaketin ardından Türkiye ekonomi
Türkiye’nin yaşadığı felakette bilanço giderek ağırlaşıyor. Şu ana kadar can kaybımız 7 bin 140 olarak açıklanırken, yaralı vatandaşlarımızın sayısının ise 41 bine yaklaştığı açıklandı. Hayatta kalanlar için bu kara günler elbette geçecek. Ancak hiç kuşku yok ki bu felaket ülkede hem sosyal hem vicdani hem de ekonomik olarak büyük izler bırakacak.
Depremin bir yandan yaraları sarılırken bir yandan da, yaşanan felaketin boyutları daha fazla gün yüzüne çıkıyor. Yaşanan büyük sarsıntılar sonrası detaylar daha çok belirmeye başlıyor. Peki bu büyük felaket Türkiye’yi bir ekonomik krize sürükler mi?
İşte bu sorunun yanıtını Ekonomi gazetesinden Atılım Murat yanıtladı.
Yazısına, 1999 depreminden örnekler vererek başlayan Murat, 30 binden fazla işletmenin hasar gördüğü 1999 Marmara depreminin Türkiye’ye maliyetinin 15 ila 19 milyar dolar olduğunu hatırlattı.
Marmara depreminin, 2000 ila 2001 ekonomik krizini tetiklediğini vurgulayan Murat, Türkiye ekonomisinin bu kriz öncesinde de istikrarsız olduğunu, yıllık bütçe açıklarının milli gelirin yüzde 10’unu aştığını ve 90’lı yılların enflasyon ortalamasının yüzde 75 olduğunu hatırlattı.