Deprem nedeniyle Türkiye ekonomik krize girer mi? İşte yanıtı!
Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan ve yüzyılın en büyük facialarından biri olduğu bildirilen depremlerin ardından, “Türkiye ekonomisi krize girer mi?” sorusu da akıllara geldi. Peki şu an itibarıyla can kayıplarının 7 bini, yaralı sayısının ise 40 bini aştığı bu felaketin ardından Türkiye ekonomi
O dönemde ayrıca cari açığın kısa vadeli sermaye girişleriyle finanse edildiğini söyleyen Murat, kamu açıklarının ise iç borçlanmayla kapatılmaya çalışıldığını hatırlattı. Murat, diğer yandan bankaların kısa vadeli borçlanarak açık pozisyonlarını artırıp, bu kaynaklarla, devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yaptıklarını ve risklerin arttığını anımsattı.
BÜTÇE AÇIĞI ARTACAK, ENFLASYON YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLECEK
Kahramanmaraş merkezli depremin Türkiye’ye maliyetini şimdiden kestirmenin ise güç olduğunu belirten Murat “Yaklaşık 13 milyon kişinin yaşadığı büyük bir bölgeden söz ediyoruz. Depremin ekonomik yansımaları şüphesiz olacak. Sürekli övündüğümüz bütçe açığı/milli gelir oranında büyük sapma olacak ve bütçe açığının artışıyla, enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edilecek” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE EKONOMİSİ KRİZE GİRMEZ!
Bunun dışında yıkılmayan binaların da yeniden yapılacağını, dolayısıyla inşaat sektörünün destekleneceğini öngören Murat, bu şekilde Hazinenin de borçlanma ihtiyacı artacağı için bankalar üzerindeki baskının süreceğini savundu.
Ancak bu deprem nedeniyle Türkiye’nin bir krize girmeyeceğini iddia eden Murat, “Bazı ekonomik göstergelerde belirgin kötüleşme yaşanacak. Ancak, 2001’deki krizden önceki makro ekonomik ortam olmadığı için, Türkiye ekonomisi bir krize girmez” diye konuştu.