Deprem profesörü Ahmet Ercan'dan kritik uyarı! Deprem bölgesinde bu mutlaka yapılmalı!
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş depreminden sonra olası salgın hastalıklar ile ilgili çarpıcı bir açıklamada bulunarak, uyarısını dile getirdi. İşte uzmandan gelen o son dakika uyarısı...
Sputnik News'te yer alan habere göre; Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kahramanmaraş depreminden sonra olası salgın hastalıklar ile ilgili çarpıcı bir açıklamada bulunarak, uyarısını dile getirdi.
Prof. Dr. Ahmet Ercan, konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Ercan, açıklamasında "Salgın hastalıkları önlemek için az oranda çamaşır suyu içeren sıvıları, ya da kireç tozunu göçükler üzerine atın" ifadelerine yer verdi.
Sözcü Gazetesi'nde geçtiğimiz günlerde aktarılan bir başka haberde, Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu'nun deprem gibi büyük afetlerden sonra bölgedeki insanları bulaşıcı hastalık tehlikesinin de beklediğine dikkat çektiği belirtilmişti.
"Kalabalık kamplar, kötü hijyen, tıbbi bakıma sınırlı erişim ve hastalıklı insanlarla yakın bölgelerde yaşama, hastalığın yayılmasıyla ilgili başlıca risk faktörleridir" açıklamasında bulunan Tutku Taşkınoğlu, deprem sonrasında özellikle çocuklarda, 65 yaş üstünde ve kronik hastalığı olan bağışıklık sistemi zayıf kişilerde zatürre gelişme riskinin artacağını belirtti.
Konuyla ilgili "2001 El Salvador depreminden sonra yapılan bir araştırma, 594 kişiden yüzde 30’unun üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş, İran’da, 2003 yılında Bam depreminin yerinden ettiği 75 bin 586 nüfusun yüzde 14’ünde solunum yolu enfeksiyonları gelişmiştir" diye konuşan Tutku Taşkınoğlu, içme sularına insan ve hayvan dışkılarının karışması ise bulaşan mikroorganizmalar ishallere sebep olabileceğine ve shigella, salmonella, kolera ve parazitlerin bulaşabileceğine vurgu yaptı.
Neler yapılması gerektiği konusuna da değinen Taşkınoğlu, "Kişi başına yeterli su temini (günde kişi başına minimum 20L), su saklama kaplarının iyi korunmasını ve yiyeceklerin iyi pişirilmesi sağlamalı" dedi ve "Yeterli miktarda sabun (ayda kişi başına en az 250g) sağlamak ve toplumu kişisel hijyen ve el yıkamanın önemli olduğu durumlar konusunda eğitmek gerekli" açıklamasında bulundu.