19 / 05 / 2024

“Deprem, rant kapısı olmaktan çıkarılsın” dedi, 10 il için özel fon çağrısı yaptı!

“Deprem, rant kapısı olmaktan çıkarılsın” dedi, 10 il için özel fon çağrısı yaptı!

Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından çok önemli bir çağrı geldi. Depremin rant kapısı değil, beka sorunu olduğunu Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Başkanı Haluk Sur, depremin vurduğu 10 ile özel gayrimenkul yatırım fonu kurulması için çağrı yaptı. İşte detaylar…



“YAPI DENETİMİ MÜTEAHHİTLİKLE AYNI ÇATI ALTINDA OLMAZ!”

İnşaatlarla ilgili yönetmeliklerin kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini savunan Haluk Sur, “Müteahhit yapı denetim firmasıyla anlaşıyor. Çıkar çatışmasının olduğu yerde bu kasaba koyun teslim etmek demek. “Git kendi yapı denetim firmanı kendin seç” denilen müteahhitten iş alan o denetim firması nasıl bağımsız denetim yapabilir? İşte çıkar çatışması burada başlıyor. Nasıl bir kanuni mesuliyetle karşı karşıya olduğunun farkında değil ve insanlar da ‘yapı denetiminden geçti’ diye güvenip alıyor” ifadelerini kullandı.

“Deprem, rant kapısı olmaktan çıkarılsın” dedi, 10 il için özel fon çağrısı yaptı!

Kaçak yapılaşma konusunda asla ödün verilmemesi gerektiğini vurgulayan Sur’un dikkat çektiği bir nokta da af çıkacak diye kaçak yapılaşmaya izin verilmesi konusu oldu. Sur, bu konuda da şunları söyledi: “Birisi af çıkar diye yönetmeliği yok saymış. Bir diğeri kanunda ne varsa harfiyen uymuş. Aynı bölgenin içinde yıkılmayanlar var. Demek ki isteyince oluyor.”

“DEPREM RANT DEĞİL BEKA MESELESİDİR”

“Deprem milli bir güvenlik melesedir” diyen Sur, yeniden yapılandırma ve kentsel dönüşümün rant aracı olamayacağını iddia etti. Sur, “Bu, fakirin malını zengine peşkeş çekmek değildir” diyerek, gerekirse devletin res’en ya da kamulaştırma yoluyla riskli binaları dönüşüm kapsamına alması gerektiğini vurguladı. Depreme hazırlıklı olmak için riskli binaları ‘yıkalım’ çağrısı yapan Sur, “Daha sağlamını, daha iyisini yapmak için davulla zurnayla yıkalım” dedi.


Geri Dön