21 / 05 / 2024

Deprem sonrası herkes bunu yapmaya başladı! Eğer siz de yapmazsanız binanız yıkılabilir!

Deprem sonrası herkes bunu yapmaya başladı! Eğer siz de yapmazsanız binanız yıkılabilir!

Kahramanmaraş’taki iki büyük depremin ardından herkesin oturduğu binanın depreme dayanıklılığını merak ettiği belirten Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Soner Akdoğan, bu konuda izlenecek iki yolu anlattı.



“BURANIN MÜTEAHHİDİ SAĞLAMCIYDI”

İnsanlar, 'Ya binamız çok sağlam, duvara çivi çaktım girmiyor', 'Ben burayı yapılırken gördüm, müteahhit öyle bir demir attı ki, buranın müteahhidi şöyle sağlamcıydı' gibi bilinçsizlikten kaynaklı inanılmaz bir güven olduğunu kaydeden Akdoğan, şu şöyledi:

“Kendim işin içindeyim ve bende bu güven yok. Ancak vatandaş duvara çerçeve asarken, belki bir kolona denk geliyor, 'Biz bunun sıvasına çiviyi çakamadık' diye yapının sağlam olduğunu duvara çaktığı çividen anlamaya çalışıyor. Yaşanan can kayıpları, manevi ve maddi yıkımın karşılığı yok. Çok cüzi rakamlara yapılabilecek işlemleri yalnızca duvara çivi çakma metoduyla binalarının sağlam olduğunu anlayan insanların bilinçlenmesi lazım. Özellikle 2 bin yılı önceki yapılardaki vatandaşlarımızın daha duyarlı, bilinçli olması gerekiyor."

Deprem sonrası herkes bunu yapmaya başladı! Eğer siz de yapmazsanız binanız yıkılabilir!

TEST İÇİN İKİ YÖNTEM VAR

Yapıların deprem risk durumları, performans analizlerini inşaat mühendislerinin yaptığını söyleyen Akdoğan, bu noktada vatandaşın izleyebileceği iki yolu şöyle belirtti:

"1’incisi 6306 sayılı ‘Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi’ hakkında yasa kapsamında bu işi yapan firmalar var ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yetkilendirdiği ve internet sitesinde görülebilir. Bu resmi bir işlem, gittiniz 6306 sayılı kanun çerçevesinde başvurunuzu yaptınız, binanız riskli ise 60 gün içinde binanın boşaltılması, yıkılması ve kendi imkanlarınız ya da bir müteahhitle anlaşıp binayı tekrar yapmanız gerekiyor. Bu süreç yapınız riskliyse dönüşü olmayan ancak hızlı aksiyon alınan bir süreç.

2’nci yöntem, insanlar gayriresmi, kendi binasının durumunu öğrenmek için bir tespit yaptırabilir. Hem Bakanlık hem İMO'dan söz konusu firmaları öğrenebilir ve binalarının durumunu tespit ettirebilirler. Kendileri daha esnek bir yol haritası çizebilir. Burada güçlendirme de değerlendirilebilir. Her yapının yıkılacağı söylenemez. Çok çeşitli güçlendirme yöntemleri var ve bunlar da eskisi kadar çok pahalı değil. Bu işin tespitini yapmakta insanların gözünü korkutacak, çok afaki rakamlar değil. Karşısında kaybedebileceğimiz can, maddi ve manevi kayıpların bir karşılığı yok. Bu nedenle bu iki yöntemden birini tercih ederek tespitlerini yaptırmaları gerektiğini düşünüyoruz. Depreme dayanıklılık testi ücretleri de binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin liradan başlayıp 100 bin liraya kadar çıkabiliyor." 

Altında nokta atışı yapan ünlü ekonomistten altına ilişkin kıyamet senaryosu! O tarihte 2 bin TL olacak!

Tapusu olanlar dikkat! Bunu yapmayanlar kafasını duvara vuracak! Son tarih resmen açıklandı!

İŞKUR tarihinin en büyük müjdesini verdi! Tam 81 bin personel alacak! İŞKUR’a kayıtlı herkes iş bulacak!


Geri Dön