19 / 11 / 2024

Deprem sonrası herkes bunu yapmaya başladı! Eğer siz de yapmazsanız binanız yıkılabilir!

Deprem sonrası herkes bunu yapmaya başladı! Eğer siz de yapmazsanız binanız yıkılabilir!

Kahramanmaraş’taki iki büyük depremin ardından herkesin oturduğu binanın depreme dayanıklılığını merak ettiği belirten Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Soner Akdoğan, bu konuda izlenecek iki yolu anlattı.




Kahramanmaraş merkezli 10 kentte etkili olan, binlerce binanın yıkıldığı, şu ana kadar 30 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği iki büyük deprem, tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Soner Akdoğan, önceki depremlerde olduğu gibi, bu deprem sonrasında da insanların oturduğu binanın sağlamlığını merak ettiğini ve depreme dayanıklılık testi gibi konularda bilgi almak için çok yoğun telefon aldıklarını söyledi.

Deprem sonrası herkes bunu yapmaya başladı! Eğer siz de yapmazsanız binanız yıkılabilir!

“RİSKLİ YAPI STOĞUMUZU BİLMİYORUZ”

Türkiye'de riskli yapı stokunu bilmediklerini ve 2 bin yılı öncesi yapılarla ilgili bazı ezberlerin net verilere dayanmadığını belirten Akdoğan, “Bir depremde ne kadar göçme yaşanacak ve ne kadar vatandaşımız enkaz altında kalabilir, yapı stokunu bilmemiz gerek. AFAD'ın 2019'da oluşturduğu İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) için tüm belediyelere ödev verildi. İzmir, Eskişehir, İstanbul ve Antalya buna başladı. Fakat diğer belediyelerde herhangi bir çalışma duymadım. İRAP esasında üniversiteler, yerel belediyeler, STK'lar, meslek odaları tüm kurumlara görev biçiyor ancak organizasyonunu büyükşehir belediyesi yapıyor. Ağustos’tan bu yana bir defa çalıştaya davet edildik, daha derli toplu, tüm aktörler toplanıp birlikte hareket ederek yol haritası çizilmeliydi. Antalya'da bunun duyurusu yapıldı fakat yol haritasının çok sağlıklı ilerlediğini söyleyemem" dedi.

“İKİ AY SONRA HER ŞEY UNUTULUR”

2 bin yılından önceki veya sonraki yapılar için net olarak riskli veya risksiz denilemeyeceğini vurgulayan Soner Akdoğan, yapıların risk durumunun tespiti için yapı envanterinin çıkarılması gerektiğini söyledi. Eğer bu yapılmıyorsa da insanların oturdukları konutların risk durumunu kendilerinin öğrenmesi gerektiğini ifade eden Akdoğan, “Her depremden sonra İMO'ların telefonları susmaz. 'Bizim binamız riskli mi, değil mi' sürekli telefonlar alırız. Bu hizmeti veren mühendislik firmalarının telefonları da susmaz ama 2 ay sonra her şey unutulur" şeklinde konuştu.

İşte detaylar...


Geri Dön