18 / 06 / 2024

Deprem teminati için binalar, diğer afetler için binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor! 

Deprem teminati için binalar, diğer afetler için binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor! 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, deprem teminatı için binaların, diğer afetler için ise binalar ve taşınır malların teminat altına alındığını belirtti. İşte ayrıntılar...



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu deprem ve ZAS'taki yenilikler ile ilgili açıklamalar yaptı. Zorunlu deprem sigortasının, 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük Depreminin ardından  bir kanun hükmünde kararnameyle getirildiğini hatırlatan Bakan Şimşek, bununla sivil konutların sigorta kapsamına alınması için zorunlu deprem sigortasının ihdas edildiğine ve Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) kurulduğuna dikkat çekti. 

Şimşek, bu sigorta modelinin 2012 senesinde Afet Sigortaları Kanunu ile son halini aldığını dile getirdi ve şunları söyledi: 

"Kurulduğu günden bugüne kadar zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulurken son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler çerçevesinde zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar TL hasar ödemesi yapıldı. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe çerçevesinde deprem afetine ilişkin teminat sunuyor."

Deprem teminati için binalar, diğer afetler için binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor! 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu açıklamasında bununla beraber, doğa kaynaklı afet sayısındaki artışın tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de hasarları artırdığının altını çizdi. 

Bakan Şimşek, söz konusı açıklamsında "Ayrıca, deprem afetinde bina üzerinde yıkıcı hasarlarla karşılaşılmakla beraber diğer doğal afetlerde yapısı gereği konuttan ziyade konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşuyor" ifadelerine yer verdi. 

Şimşek, Bu durumun depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler açısından da sigorta himayesinin zorunlu tutulmasını ve teminatın kapsamına konuta ek şekilde konut içindeki taşınır malların da eklenmesini gündeme getirdiğinin altını çizdi. 

Deprem teminati için binalar, diğer afetler için binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor! 

Bakan Şimşek, mevcut durumda depremin ve sadece deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sivil konutlarda neden olduğu maddi zararların zorunlu deprem sigortasıyla teminat altına alındığını dile getirdi. 

Şimşek, kısa sürede devreye alınacak ZAS ile ek olarak sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesinin öngörüldüğünü belirtti. 

Bakan Şimşek, "Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor. Ayrıca, mevcut durumda zorunlu deprem sigortasıyla köy alanlarına teminat sunulmazken zorunlu afet sigortasıyla kapsama eklenen doğal afetlerin yapısı gereği köy alanları da kapsama alındı. Hedefimiz, ZAS'ın haziran sonu itibarıyla devreye alınmasıdır" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Ne altın ne dolar! Mayıs ayının en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu! Buna yatırım yapan parasını katladı!

İzmir Urla'daki dev arazi için teklifler havada uçuştu! Hazineye ait arazi için 2,6 milyarlık teklif!

Ev sahibi olan Türklerin sayısı düşüyor, yabancıya konut satışı artıyor!

Selen Görgüzel'den ev sahibi için Adalet Bakanlığı'na çağrı: Elektriğimi kesti, evime polis yolladı! Şikayetçiyim!


 


Geri Dön