Deprem uzmanından son dakika Bursa açıklaması: Bursa fay zonu 3-5 milyon yıldır orada! 7.3'lük deprem olur mu?
Marmara Denizi'nde peş peşe meydana gelen depremler tedirginlik yaratırken, Bursa'da 7.3'lük deprem üretebilecek aktif bir fay olduğu gündeme geldi. Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, X sosyal medya hesabından konuyu değerlendirdi. İşte o paylaşım...
Son günlerde Marmara Denizi'nin Bursa ve Balıkesir gibi yerlerinde sık sık depremler meydana geliyor. Dün, Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin Bursa’daki aktif fay hatları kapsamında gerçekleştirdiği çalışmada, daha önce haritalarda bulunmayan tam 95 kilometre uzunluğunda Kayapa’dan Yenişehir’e giden aktif bir fay hattı keşfedildiği açıklandı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, konuyla ilgili açıklamasında 624 senelik suskunluk olduğuna ve biriken kaymanın 5,4 metre ve 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyelinin olduğuna dikkat çekti.
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, https://twitter.com/Paleosismolog X sosyal medya hesabından Bursa'da keşfedildiği belirtilen bu yeni fay ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ramazan Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:
"1-) "Yeni bir fay" diye bir kavram yok. Bursa fay zonu 3-5 milyon yıldır orada var.
2-) Halkı korkutmaya ve sansasyon yapmaya gerek yok.
3-) 1855 gibi iki #deprem 169 yılda tekrarlanamaz.
4-) Kayma hızı 3.0 mm ile 8.8 mm/yıl arasında dağlar kadar fark var.
5-) 3.0mm/yıl ile 8.8mm/yıl kayma hızı olan bir fayın deprem tehlike parametresi birbirinden çok farklıdır. Dolayısıyla hayali deprem büyüklükleri ve geçen süreler üretmeye ve halkı korkutmaya yönelik açıklamanız bilimsel etik açısından doğru değil.
6-) Bu fayın (Bursa fay zonu) yıllık kayma hızı 3 mm/yıla yakın olup, 1855 gibi depremler 1000 yılda ancak tekrarlanabilir.
7-) Doğu bölümü 1400 yılında deprem üretmiş ise; bu da 1000 yıl koyduğunuz da 2400'lü yıllara denk gelir.
8-) Öyle fay uzunlukları esas alınarak "batı bölümü 6.5-6.8; doğu bölümü 6.9-7.3 üretir" gibi deprem büyüklükleri verilemez.
9-) Deprem büyüklükleri fay uzunluklarına bağlı değildir.
10-) Deprem büyüklüklerini belirleyen fay tipi, fay eğimi, kırılacak alanın boyutları, fay geometrisi, kırılma davranışı (tek-çok parçalı; tek-çok şoklu) segmantasyon yapısı, jeolojik yapı, diğer süreksizlikler vb. gibi çok sayıda faktör vardır.
11-) Bu kadar bilinmeyen ve belirsizlikler var iken, hatta kayma hızı (3.0 mm mi? 8.8 mm mi) net değilken, ulusal basında kamuoyuna açık şekilde "yok 624 yıl geçti, yok biriken kayma 5,4 metre ve 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var." sonucu doğru bir yaklaşım değil.
12-) Fayın doğusu 55 km; batısı 40 km bunlar farklı büyüklükte deprem üretir sonucu da doğru değil.
13-) Bilimsel araştırma olabilir, ama bilimsel bir ortamda tartışılmadan, bu tür sonuçların ulusal basında, kamuoyuna açık olarak yapmak, belki de 400-500 yıl sonra olabilecek depremden çok daha tehlikelidir.
14-) Bu tür kanıtlanmayan ve ispat edilemeyen bu tür bilinmez ve belirsizlikler içeren sonuçların halk üzerindeki psikolojik depremlerin hesap edilmesi gerekmektedir.
15-) Bu tür sansasyonel haberlerin ulusal basından yapılması çok tehlikelidir.
16-) Yeni bir fay keşfedilmez... Haritalanmayan bir fayı haritalamak yeni bir fay keşfedildiği anlamına gelmez..
17-) Bu fay ı ilk defa siz haritalasanız bile, bu fayın deprem tehlikesini ortaya koymak o kadar basit değil..
18-) Çünkü
* Yıllık kayma hızı net değil
* Tekrarlanma aralığı net değil
* Geçen süre net değil
* Hangi parçanın ne zaman deprem ürettiği net değil
*Segmantasyon-deprem ilişkisi net değil
19-) Bu kadar net olmayan bilinmezlik ve belirsizliklerden net büyüklük ve net geçen süreler çıkarıp, hayali büyük deprem tehlikeleri sunmak bilimsel etik açısından doğru değil...
20-) Kısacası bu açıklamanın yeri ulusal basın değil, bilimsel ortamlardır."
Peki Ramazan Demirtaş'ın bu paylaşımına hangi yorumlar geldi? İşte o yorumlar...
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan büyük İstanbul depremi için iki yeni tarih!
Haritalarda yer almayan aktif fay keşfedildi: 7.3'lük deprem üretebilir!
Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!