12 / 05 / 2024

Depremde en çok hangi katlar zarar görür? Depremde binanın ilk neresi çöker? Bir bina depremde neden çöker?

Depremde en çok hangi katlar zarar görür? Depremde binanın ilk neresi çöker? Bir bina depremde neden çöker?

Kahramanmaraş merkezli ve ülkenin yüreğine ateş saçan depremlerden sonra vatandaşlar depremde nerelerin güvenli olduğu ve binada ilk nerelerin çökeceği araştırılmaktadır. İşte detaylar!



BİR BİNA DEPREMDE NEDEN ÇÖKER?

Deprem esnasında binaların giriş katlarındaki dolgu duvarları önem arz ediyor, eğer bu dolgu duvarlar kaldırılırsa, zayıflamış yumuşak kat ortaya çıkar ve depremin olduğu sırada bu tür giriş katları yıkarak tüm binanın yıkılmasına sebep olur. Yapılar arasında belirli bir mesafe bırakılmaz ise deprem sırasında binalar birbirine çarpar ve hasar meydana gelir.

DEPREMDE BİNANIN İLK NERESİ ÇÖKER?

Depremde binanın ilk neresi çöker? Sorusu sık sorulan sorular arasındadır. Deprem sarsıntısının olduğu sırada binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenmektedir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonları olmaktadır.

DEPREMDE EN ÇOK HANGİ KATLAR ZARAR GÖRÜR?

Deprem anında en üst katta oturan kişileri binayı terk etmeye çalışmayın. Nedeni ise deprem esnasında hem merpenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar, alt katlara kıyasla daha çok sallanır. Paniklememeye çalışarak ve sakin olmalısınız.

EVİN EN GÜVENLİ YERİ NERESİDİR?

Depremde neresi güvenli, teras güvenli mi? Deprem esnasında en güvenli yerler arasında; Sabitlenmemiş dolaplar, raflar, pencere vb. eşyalardan uzak durmalısınız. Eğer varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına ya da dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

HASARLI BİNA İHBARI NEREYE YAPILIR?

Bir binanın riskli bina olduğunu düşünüyorsanız, riskli bina ihbarı için Bakanlık tarafından bir telefon hattı oluşturulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Tapu Kadastro Çağrı Merkezi ALO 181'e konu hakkında her türlü görüşünüzü bildirebilir ve sorularınıza yanıt alabilirsiniz. Bina tespitinin kim yaptığı da sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Bina hasar tespitine dair çalışmaları devlete bağlı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.


Geri Dön