21 / 05 / 2024

Depremde kayıplar sarsıntılara uygun tasarlanan yapılarla en aza indirilebilir!

Depremde kayıplar sarsıntılara uygun tasarlanan yapılarla en aza indirilebilir!

Trakya Üniversitesi (TÜ) Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun altını çizdi ve depremde kayıpların nasıl en aza indirilebileceğini açıkladı. İşte ayrıntılar...



Trakya Üniversitesi (TÜ) Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, deprem bilincinin geliştirilerek depremle yaşamanın öğrenilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında alınacak önlemlerin can ve mal kaybının engellenmesi açısından hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Kaya, "Deprem anında binaların içindeki eşyaların hareket etmemesi için sabitlenmesi gerekir. Özellikle bir yapı inşa edileceği zaman inşaat alanının yer bilimleri açısından yapılaşmaya uygun olup olmadığına bakılmalı. İnşaat mühendisleriyle mimarlar bir araya gelip güvenli yapıları oluşturmamız gerekiyor" şeklinde konuştu ve güvenlikli bir şekilde inşa ettiğimiz binalarda kalabilecek yapılar oluşturulması gerektiğini aktardı.

Depremde kayıplar sarsıntılara uygun tasarlanan yapılarla en aza indirilebilir!

"Altyapı olarak yeterince mimar, mühendis ve şehir plancımız var" diyen Kaya, Türkiye'nin bunu hayata geçirebilecek güçte olduğunun altını çizerek, araştırma teknolojilerinin ve yapı teknolojilerinin çok geliştiğini vurgualadı. 

Prof. Dr. Kaya, depremin ne zaman olacağının bilinemediğine dikkat çekerek, bu nedenle her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini aktardı. 

Depremde kayıplar sarsıntılara uygun tasarlanan yapılarla en aza indirilebilir!

Düzce'deki depremin yıl dönümünde ülke genelinde yapılacak tatbikatın bilincin artırılması açısından önem arz ettiğini aktaran Kaya, "Dünya üzerinde bu konuyla ilgilenen bilim insanları depremi önceden tahmin edebilmek için çalışmalar yapıyor. Ancak şu an için böyle bir bilgi yok. Dolayısıyla depremin ne zaman, nerede ve hangi büyüklükte olacağı gibi 3 temel sorunun cevabı yok" dedi ve geçmişe bakarak olacağının bilindiğini, levha hareketleri sürdüğü sürece olacağını dile getirdi. 

Kaya, "Ne zaman olacağını bilmediğimiz için her an hazır olma açısından tatbikatları yapmamız gerekli" şeklinde konuştu ve Düzce Depremi'nin yıl dönümünde ülke genelinde tatbikat yapılmasının oldukça yerinde olduğunu ifade etti.

Altında son noktayı bu kez İslam Memiş koydu! Gram altın 3 gün sonra işte bu kadar olacak! Hemen göz atın!

Evde bakım parası Kasım ayı ödemeleri hesaba yattı mı? Evde bakım parasında şok! Bu tarihi kaçırmayın!

Ziraat Bankası emekli promosyon ödemeleri ne zaman yapılacak? 2022 Ziraat emekli promosyonu ne kadar?


Geri Dön