09 / 05 / 2024

Depremde ruhsatlı binalardaki yıkım yapım ve denetim hatalarını işaret ediyor! 

Depremde ruhsatlı binalardaki yıkım yapım ve denetim hatalarını işaret ediyor! 

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, imarlı bölgelerdeki ruhsatlı binalarda meydana gelen yıkımların, yapım ve ruhsatlandırma aşamalarında hataları işaret ettiğini dile getirdi. İşte ayrıntılar...



Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Aksungur, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında "Belki de çok basit bir hatadan dolayı bu binalar enkaz yığını haline geldi. En aşağıdan en yukarıya doğru inşaat mühendislerinin, mimarların, şehir plancılarının, yerel yöneticilerin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin mevcut bina envanterini tespit etmesi ve yenileme çalışmalarına gitmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı ve dere yatakları ile alüvyon yataklardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası tarafından sürdürülen ‘Her Şantiyeye Bir Şef, Bir Şantiyeye Bir Şef ’ kampanyasını hatırlatan Aksungur, "Projelendirme, uygulama ve denetim önemli. Denetimi yapacak olan da şantiye şefidir. Her kademedeki sorumluların, görevlilerini layığı ile yerine getirmesi, adam sendecilikten uzak durulması, denetimin sağlanması, 'Bir şey olmaz’ lafının şantiyelerde yasaklanması gerekiyor. Bunlar yapılmadığı sürece biz bu acıları daha çok yaşarız" açıklamasında bulundu.

Depremde ruhsatlı binalardaki yıkım yapım ve denetim hatalarını işaret ediyor! 

Adana’da yıkılan ve hasar gören binaların 1999 Marmara depreminin hemen sonrasında 2000'de hayata geçirilen yapı denetim yasası ve deprem yönetmeliğine göre yapılan  binalar olduğuna dikkat çeken Hasan Aksungur, "Ruhsatlı binalardaki bu yıkımların, bu can kayıplarının sorumluları, yapılan hatalar mutlaka tespit edilmeli" çağrısında bulundu. 

Aksungur, Odaya bağlı teknik ekiple Adana'da yıkılan binalarda ilk gözlemleri gerçekleştirdiklerinin altını çizdi ve ayrıntılı incelemelerinin yetkili kurumlarla beraber sürdüğüne dikkat çekti. 

Depremde ruhsatlı binalardaki yıkım yapım ve denetim hatalarını işaret ediyor! 

Adanalıların tedirgin olduğuna da vurgu yapan Aksungur, çok sayıda vatandaşın arayıp evlerinin güvenilir olup olmadığının incelenmesini istediğini belirterek, Adana’daki yapı stokunun güvenilirliğinin tespit edilmesinin bu acıların bir daha yaşanmaması için elzem olduğuna dikkat çekti. 

Aksungur, konu ile ilgili açıklamasını "Deprem güvenliği olmayan binalara ilişkin devlet acil önlemler almalıdır" diyerek ve 6 bin civarında gönüllü üyeleriyle deprem bölgesinde yapılacak hasar tespit çalışmaları için hazır olduklarına dikkat çekerek tamamladı. 

Prof. Dr. Bektaş: Kuzey Anadolu Fayı tetiklenmiş olabilir! Deprem uzmanından ürküten açıklama!

Deprem uzmanı 'Endişe ediyoruz' diyerek il il açıkladı! Deprem riski olan iller hangileri? Hemen bakın!

Bölgede yaşayanlar dikkat! Uzmanlardan yeni deprem uyarısı!


Geri Dön