20 / 05 / 2024

Depremden etkilenen illerdeki şirketlerin genel kurullarına iptal imkanı!

Depremden etkilenen illerdeki şirketlerin genel kurullarına iptal imkanı!

Ticaret Bakanlığının yazısı uyarınca, Mart ayının sonuna kadar tamamlanması gereken şirket genel kurulları, bu kuruluşların temsile yetkili yönetim organı üyelerinin istemleri üzerine iptal edilebilecek.



Ticaret Bakanlığı, depremden etkilenen şehirlerdeki şirketlerin toplantıya çağırılan genel kurullarının iptal edilmesine imkan sağladı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle şirket genel kurul toplantılarına ilişkin alınacak tedbirlere yönelik bir yazı hazırlayarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile oda ve borsalara gönderdi.

Depremden etkilenen illerdeki şirketlerin genel kurullarına iptal imkanı!

Aktarılan detaylara göre, bu kapsamda, Türk Ticaret Kanunu'nda anonim ve limited şirketlerde olağan genel kurul toplantılarının her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içerisinde yapılması öngörülüyor.

Şirketler tarafından faaliyet dönemi olarak genellikle takvim yılı tercih edilirken bu da mart ayının sonuna kadar olağan genel kurul toplantılarının tamamlanması gerekliliğini ortaya çıkarıyor.

Söz konusu yazıya göre, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve "asrın felaketi" olarak belirtilen bu depremler nedeniyle genel hayata etkili afete maruz kalan ve Cumhurbaşkanı Kararı ile 8 Şubat 2023 tarihinde saat 01.00'den itibaren üç ay olağanüstü hal ilan edilmesine karar verilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da merkezi bulunan  anonim ve limited şirketlerin genel kurul toplantıları ile bu şehirlerde daha önce genel kurul toplantısı icra etmeyi planlayan şirketler bakımından bazı ilave tedbirlerin alınmasına gerek görüldü.

Ticaret Bakanlığı tarafından gönderilen yazıdan sonra Elazığ'ın da afet bölgesi şeklinde kabul edilen şehirler arasına eklenmesi kararlaştırılmıştı. Bu kapsamda söz konusu şehirdeki şirketlerin de sağlanan imkandan faydalanabilmesi öngörülüyor.


Geri Dön