Depremden hasarsız kurtaran sismik izolatör ne işe yarıyor? Binalara sonradan eklenebilir mi?
Türkiye’nin 10 ilini birden vuran deprem, binaların güçlendirilmesi gerçeğini bir kez daha acı şekilde hatırlatırken, depremde iki kamu hastanesinin ayakta kalmasını sağlayan sismik izolatör, en çok araştırılan konular arasında. Peki sismik izolatör nasıl çalışıyor, ne işe yarıyor?
Geçen hafta meydana gelen yıkıcı depremlerde pek çok bina yıkılırken iki kamu hastanesinin hasar almadan atlatması, gözleri bina temellerinde kullanılan sismik izolatöre çevirdi.
Toplam 10 ilde birden ağır yıkıma sebep olan depremde, Malatya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Gaziantep İnayet Topçu Hastanesi, zeminlerine yerleştirilmiş olan sismik izolatör sayesinde iki depremi hasarsız atlatırken, aynı zamanda izolatör kullanımının Türkiye gibi deprem gerçeğiyle yaşayan ülkelerde ne kadar hayati olduğunu da ortaya koydu.
Sismik izolatör, temel olarak, tüm yönlerdeki yönlerdeki deprem ve şok hareketlerini sınırlayabilme özelliğine sahip bir sistem. Türkiye’de pek çok farklı yapı tipinde kullanılan sismik izolatör ya da diğer adıyla “deprem izolatörü”, binaya esneklik kazandırması sayesinde hareketin bir kısmı azaltıyor.
DEPREMDE SARSINTIYI EN AZA İNDİRİYOR
Sismik deprem izolatörünün en hayati fonksiyonu; deprem olduğu sırada enerjinin emilimi yoluyla sarsıntıyı en aza indirmesi şeklinde oluyor.