03 / 05 / 2024

Yerli sismik izolatör testlerine yurt dışından da ilgi var!

Yerli sismik izolatör testlerine yurt dışından da ilgi var!

Yerel ve milli imkanlarla Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışan Sismik İzolatör Test Merkezi yaptıkları sismik izolatör testleri ile Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da tercih edilmeye başladı…



Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Sismik İzolatör Test Merkezi, depremde  binaların zarar görmesini engellemek için yapılan sismik izolatörlerin testi için maliyetten ve zamandan tasarruf ettirdiği için Türkiye ve yurt dışındaki inşaat firmalarının tercihleri arasına girdi

Eskişehir Teknik Üniversitesi ‘ne bağlı olarak çalışan Sismik İzolatör Test Merkezi birçok ülkede olası depremlere karşı binaların dayanıklılığının artmasına imkan veren sismik izolatörleri deniyor.


Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Sismik İzolatör Test Merkezi, inşaat firmalarına izolatör testleri açısından, büyük ölçüde maliyet ve zaman avantajı sağlıyor. Sismik izolatör testlerinin, 2-3 hafta gibi bir zaman diliminde yapılabilmesi ve maliyetin düşük olması nedeniyle yurt içi ve yurt dışı firmalarının ilgisini topladı. 

Merkezin sorumlusu Doç. Dr. Gökhan Özdemir, binalardaki sismik izolatörlerin deprem sırasında davranışlarını test ettiklerini belirtti. Özdemir, bina ile temel arasına koyulan sismik izolatörlerin, depremin titreşiminde ortaya çıkan enerjiyi adeta emerek binanın sarsıntıdan zarar görmesini engellediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti, "Merkezimizde, sismik izolatörlerin tasarımına uygun olup olmadığını test ediyoruz. Bu tasarımda ortaya çıkan herhangi bir hata, depreme maruz kalan yapıda öngörmediğimiz hasarlara ya da yıkıma neden olabilir. Bu yüzden sismik izolatörün yapının altına yerleştirirken sorunu varsa tespit edilmesi için hizmet veriyoruz. İnşa edilecek proje kapsamında üretilen sismik izolatörleri test edip hangisinde uygunsuzluk, tasarımına aykırı bir davranış görürsek, bu numunelerin sahada kullanımına izin verilmiyor."

Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı kontrolünde yapılam hastanelerde sismik izolatörlerin kullanılmasının zorunlu bir durum olduğunu belirten Özdemir, "Türkiye'de sismik izolasyon uygulamasının yaygınlaşmasını hedefliyoruz" dedi.

Kütahya Şehir Hastanesi ile Kuzey Anadolu Otoyolu'nda kullanılan sismik izolatörlerin testlerini merkezde yaptıklarını ifade eden Özdemir, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Ülkemizde inşa edilen iki şehir hastanesinin sismik izolatörlerini de test edeceğiz. Ayrıca test ettiğimiz numunelerin hemen hemen hepsi uluslararası projelerde kullanılıyor. Türkiye'nin yanı sıra Meksika, Romanya, İsrail, Bulgaristan ve Filipinler'deki çeşitli projelerde ve binalarda kullanılan sismik izolatörlerin testini gerçekleştirdik. Daha önce bu tür testleri yaptırmak ülkemiz için yurt dışı bağımlılığı getiriyordu. Testlerdeki bir yıllı bulan uzun bekleme süreleri nedeniyle inşaat projelerinin bitirilme zamanları da uzuyordu. Bu gecikmeler de ciddi mali kayıplara neden oluyordu. Sismik izolatör testi yaptırmak için bekleme süresini 2-3 haftaya indirdik. Ülkemizde böyle bir imkanın yer almasıyla hem katma değere hem de yıllarca sıra beklenmesi nedeniyle ortaya çıkan zaman kaybına olumlu katkı sağlandı. Merkezimiz, sismik izolasyon uygulamasının ülkemizde yaygınlaşmasını hedefliyor."

Özdemir, sismik izolatör üreten yerli firmaların ürünlerindeki yüzde 90-95 yerlilik oranını yüzde 100'e çıkarmak için Ar-Ge faaliyetlerine başlamış olduklarının bilgisini de iletti.

 


Geri Dön