Depremden hasarsız kurtaran sismik izolatör ne işe yarıyor? Binalara sonradan eklenebilir mi?
Türkiye’nin 10 ilini birden vuran deprem, binaların güçlendirilmesi gerçeğini bir kez daha acı şekilde hatırlatırken, depremde iki kamu hastanesinin ayakta kalmasını sağlayan sismik izolatör, en çok araştırılan konular arasında. Peki sismik izolatör nasıl çalışıyor, ne işe yarıyor?
İlk olarak 20. Yüzyıl başlarında kullanılmaya başlanan sismik izolatör sistemi, deprem olurken açığa çıkan enerjiyi emmesi ve bina üzerinde sönümleme tesiri oluşturması mantığına dayanıyor.
Sismik anlamda binanın izolasyonunu sağlayan sismik izolatör, binaları depremin yıkıcı etkilerinden koruyan teknoloji olarak tanınırken, bu sistem, kullanıldığı binanın sağa sola sallanmasının önüne geçiyor. Bu sayede binalar hasarlı hale gelmeden depremi atlatıyor ve can kaybı yaşanmasının önüne geçilmiş oluyor.
SİSMİK İZOLATÖR BİNAYA SONRADAN EKLENEBİLİR Mİ?
Sismik izolatörler, bina inşa edilirken temeline ve kolonlarına eklenen bir sistem. Sevindirici haber ise; sismik izolatörler binanın temeline sonrada da ilave edilebiliyor ve böylece kullanıldığı bina, depremin bütün sarsıcı ve yıkıcı etkilerine karşı korunabiliyor.
Sonradan eklendiği durumlarda, izolatör ekleme işlemi öncesinde kolonların hidrolik krikolar vasıtasıyla askıya alınması gerekiyor.
Daha önce kullanıldığı Elbistan, Battalgazi ve Dörtyol Devlet hastanelerinin hasarsız şekilde çıkmasını sağlayan sismik izolatör cihazları, binalar için adeta sigorta gibi.
Zemin kat ve bodrum katta kolonların arasına konulan sismik izolatörler, bu sayede binanın üst kısmını deprem sırasında zeminden zeminden ayırarak, sarsıntının şiddetinden hem binayı, hem de içinde yaşayan insanları koruyor.
Kamuda iş arayanlara fırsat! Düzce Üniversitesi 157 personel alacak… İkamet şartı aranmıyor!
Yaşlılık aylığını 65 yaş üzeri herkes alabiliyor mu? 2023 yılında kaç TL oldu?