05 / 05 / 2024

 Depremden sonra daha da arttı! Veriler daha da korkuttu

 Depremden sonra daha da arttı! Veriler daha da korkuttu

Depremden sonra Gıda fiyatlarındaki artış dikkat çekmeye başladı. Mağduriyetin daha çok yaşanmaması için doğasına uygun olanı indirim yapılması iken Türkiye'de artan fiyatlar, BM verilerine göre Türkiye'de gıda enflasyonu rekor seviyeye geldiğini öngörüyor.



‘OCAKTA YÜZDE 6.6 ARTAN GIDA ENFLASYONU YÜZDE 71 OLDU’

TÜİK'in Ocak 2023 verilerine göre, gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 6,6 yükselirken, senelik oranda yüzde 71 yükseldi. Aylık bazda en hızlı artış yüzde 11 ile 'diğer işlenmemiş gıda'  kategorisinde yer alan beyaz ve kırmızı et, balık, süt, yumurta, bakliyat ve tahıl çeşitlerinde tespit edildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) bilgilerine göre ise son 1 ayda patlıcanın ücreti yüzde 80, yeşil fasulye yüzde 47, kabak yüzde 44, salatalık yüzde 42, domates yüzde 29, sivri biber yüzde 27, havuç yüzde 21, 4 ve limon ücreti yüzde 18'e yakın yüseldi.

‘ÜRETİCİ ENFLASYONU YÜZDE 142'YE ÇIKTI’

TÜİK'in 15 Şubat'ta tarihinde bildridiği 2023 Ocak dönemine ait Tarım Ürünleri Üretici ücret Endeksi'ne (Tarım-ÜFE) göre ise Tarım-ÜFE'de bir evvelki senenin aynı ayına göre
 yüzde 142,84 ve  12 aylık ortalamalara göre yüzde 139,25 yükeliş gerçekleşti. Ocak 2023'te, endekste kapsanan 86 maddeden, 15 maddenin ortalama ücretinde düşüş, 67 maddenin ortalama ücretinde ise
 yükseliş yaşandı.

 Depremden sonra daha da arttı! Veriler daha da korkuttu
HAYVANSAL VE TARIMSAL ÜRETİM YAPAN KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ YOK OLDU’

DW Türkçe’ye konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Hasan Murat Kapıkıran'a göre, gıda ücretlerindeki önüne geçilemeyen yükseklişler son 20 senedir tatbik edilen  tarım politikalarının bir neticesi. Türkiye'de hem bitkisel hem hayvansal tarımda küçük aile işletmeciliğinin heömen hemen bittiğini öne süren Kapıkıran, ''Gençler bu sahalardan çekildi,  anne babalar ise yaşlandı ve imalatı bıraktı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön