Depremden sonra o ilde kira fiyatları tavan yaptı! Kiralık konut bulmak artık mucize!
6 Şubat depremlerinin yaşandığı illerden Gaziantep'e göç arttı. İlde kira bedelleri 2-3 katına çıkarken, konut bulmak resmen imkansız hale geldi.
Sözcü Gazetesi'nden Ahmet Kaya'nın haberine göre; 6 şubat depremi ile Gaziantep'te konut kiraları yeniden arttı. Yalnızca İslahiye ve Nurdağı'nda yıkım yaşanan Gaziantep kent merkezi bu defa da Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'tan evsiz kalan binlerce depremzedeyi ağırlamaya başladı.
Bu sebeple konut kiraları ortalama semtlerde 8-10 bin liraya, biraz daha yüksek gelirli insanların yaşadığı semtlerde ise 15- 20 bin liraya kadar ulaştı. Fakat, konut sayısı talebi gidermeyince, ev bulmak da zorlaştı.
Konut kiralarındaki bu astronomik artışın ardından, mülk sahibi ile kiracılar karşı karşıya kaldı. Konutlarını daha yüksek bedelle kiraya vermek isteyen konut sahipleri, dairelerindeki kiracılarını çok yüksek bedelle oturmaya zorlamaya başladı.
Buna direnen kiracılar ise “Oğlum oturacak, evi satacağım” gibi nedenlerle konutlarından çıkarılmak istenince binlerce tahliye davası açıldı.
Diğer taraftan, daha önce kiracılarından findeks notu isteyen ve polis olanları öncelikli tercih eden konut sahipleri, şu anda da ya memur kiracı ya da memur kefil talep ediyor.
Sanayi kenti olan Gaziantep'te yaşayan işçiler, konut sahiplerinin memur ısrarı sebebiyle zor duruma düştü.
Gayrimenkul Uzmanı Turgut Korkmaz, deprem öncesinde 4-5 bin liraya kiraya verilen konutların, depremden sonra 10-12-15 bin liraya kadar yükseldiğine, buna karşınn konut bulmanın da neredeyse imkansız hale geldiğine dikkat çekti.
Konut sahiplerinin memur ya da memur kefilli kiracı istemelerinin de işin tuzu biberi olduğunun altını çizen Turgut Korkmaz, açıklamasında "Şu anda Antalya ve Mersin'deki astronomik yükselmeler nedeniyle Rus ve Ukraynalılar Gaziantep’e yöneldi. Bu konudaki talepler giderek artıyor" ifadelerine yer vererek, belediyeler ve TOKİ'nin hamlelerinin de çözüm olmadığına vurgu yaptı.
Korkmaz, serbest piyasanın özellikle bürokratik engelleri ortadan kaldırılıp hızlı bir yapılaşmanın önü açılmamsı halinde, bu sorunun giderek büyüyeceğini belirtti.
Olası İstanbul depreminde kritik tsunami analizi! Dalga boyu 4 metreye ulaşacak! Riskli yerler bir bir açıklandı! |
Doğalgaz hangi ay bedava olacak? Bu ay doğalgaz faturası gelecek mi?
Borsada kayıplar yüzde 16,18’i bulsa da 7100 beklentisi korundu!
TOKİ Ankara projesi için resmen Mayıs 2023 müjdesi geldi! Tek bir ilçeye 212 konutluk yeni proje geliyor!